Συρία: Ετοιμος να αποδεχτεί αίτημα του λαού για πρόωρες εκλογές δηλώνει ο Ασαντ

O πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA-Novosti πως είναι έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, εφόσον το επιθυμεί ο λαός της χώρας.

Ο Άσαντ είπε ακόμη ότι η εκλογή προέδρου με άμεση ψηφοφορία είναι καλύτερη απ’ ό,τι μέσω του κοινοβουλίου και τόνισε πως είναι έτοιμος να δεχθεί όποιους μαχητές είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία στη χώρα. Είπε επίσης πως μια ανάπτυξη κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία θα ήταν παράλογη και αδύνατη.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο απέρριψε ως αναληθείς πληροφορίες της εφημερίδας Αλ-Χαγιάτ για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σχετικά με το μέλλον του Σύρου προέδρου.

Οπως ανέφερε η εφημερίδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε πει σε διάφορες αραβικές χώρες ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, η οποία περιελάμβανε και την αποχώρηση του προέδρου σε κάποια άλλη χώρα σε χρόνο που όμως δεν προσδιοριζόταν.

Χθες, ο Λευκός Οίκος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία, στην οποία θα μετέχει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σχήμα «μη βιώσιμο».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ απέρριψε τη συμμετοχή του Σύρου προέδρου σε μια νέα κυβέρνηση, αφού ο νυν επικεφαλής του συριακού κράτους δήλωσε ότι δεν θα είναι δύσκολο να επέλθει μια συμφωνία για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, που θα περιλαμβάνει πρόσωπα από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητους και προσκείμενους στο νυν καθεστώς.

kathimerini.gr

ViaDiplomacy Newsroom