ΣΥΡΙΖΑ Vs Δανειστές : “Κρυμμένες αλήθειες και πολυχρωμία δηλώσεων”

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει και να πείσει τον ελληνικό λαό για τα βασικά σημεία του οικονομικού του προγράμματος, αφού παρά τις προσπάθειες των στελεχών του κόμματος να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς κινήσεις που θα έθεταν την χώρα εκτός ευρώ δηλώσεις άλλων στελεχών ρίχνουν λάδι στη φωτιά, προκαλώντας τις κατάλληλες συνθήκες για μια μη αναστρέψιμη κατάσταση στο άμεσο μέλλον.

Έτσι μετά την πρόσφατη τοποθέτηση της βουλευτού Θεανώ Φωτίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στην εμπλοκή του ελληνικού λαού για την λήψη της απόφασης όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα σύμφωνα με τα ερωτήματα που θα θέσουν Ε.Ε και ΔΝΤ, ήταν η σειρά του στελέχους του κόμματος και υποψήφιου Βουλευτή Γιώργος Τόλιου να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποπληρώσει τα τοκοχρεολύσια.

Μάλιστα μετά από την κριτική που δέχτηκε ο υποψήφιος βουλευτής επεσήμανε ότι αυτές δεν είναι μόνο δικές του απόψεις, αλλά ψηφιστήκαν τον περασμένο Μάιο στην διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Πιο αναλυτικά η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ώς εξής,

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των άμεσων στόχων (προοδευτική ανάπτυξη, συρρίκνωση της ανεργίας, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) είναι η ακύρωση των Μνημονίων και της πολιτικής λογικής που τα επιβάλλει, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση του χρέους, το οποίο είναι απεχθές σε ένα μέρος του και μη βιώσιμο: χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του αποκλείεται να ανασάνει η χώρα.

Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων.

Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι’ αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή.

Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: “καμιά θυσία για το ευρώ”, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

Φυσικά όταν ελήφθη η παραπάνω απόφαση δεν υπήρχε το πρόβλημα της διαδοχικής αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως θα κληθεί να πράξει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου 2015, ενώ προφανώς δεν είχε εκτιμηθεί από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο παύσης της υποστήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κράτους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίζει μόνη της τους δανειστές χωρίς συμμαχίες, αφού οι εκλογές στην Ισπανία όπου το αριστερό αδελφό κόμμα Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις, πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2015 δηλ. εννέα μήνες μετά τις ελληνικές….

Ουσιαστικά μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ετοιμαστεί για ένα πόλεμο με τους δανειστές της χώρας χωρίς συμμαχίες, χωρίς κάποια χειροπιαστή υποστήριξη από κάποια κυβέρνηση άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε ή κάποιο θεσμικό όργανο της Ε.Ε, αφού οι πάντες έχουν προειδοποιήσει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες της προηγούμενης.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα είναι μόνη της ενάντια σε ολόκληρη την Ε.Ε από την οποία θα ζητήσει την διαγραφή του 50% των δανείων που έλαβε από τις χώρες μέλη της Ένωσης !

Όμως σαν να μην έφταναν τα παραπάνω με νέα δήλωση του ο Γιώργος Τόλιος ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη προκαλεί νέα αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε θέμα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές μέσω έκδοσης έντοκων γραμματίων διάρκειας μερικών μηνών, τα οποία θα μπορούσαν να αγοράζουν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών.

Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Γιώργος Τόλιος “Δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουνε (τα έντοκα γραμμάτια) οι ξένοι, και ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες μπορούν να τα αγοράσουν». Σε ερώτηση δε εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει και υποχρεωτική μορφή, ο Γιώργος Τόλιος απάντησε: «Όχι δεν ισχύει αυτό, σας ανέφερα ένα μικρό παράδειγμα».

Η τοποθέτηση του κυρίου Τόλιου προκάλεσε αίσθηση και προβληματισμό, αφού ήδη το ελληνικό κράτος πωλεί στις ελληνικές τράπεζες και σε φυσικά πρόσωπα που το επιθυμούν έντοκα γραμμάτια. Επομένως η επισήμανση του Γιώργου Τόλιου ότι το κράτος θα μπορούσε να προτείνει στους καταθέτες την αξιοποίηση των χρημάτων τους για την αγορά εντόκων γραμματίων μόνο ερωτηματικά προκαλεί.

Ουσιαστικά η πρόταση του Γιώργου Τόλιου είναι μία από τις τρεις λύσεις που θα διαθέτει μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας.

Οι άλλες δύο λύσεις είναι η περικοπή των δημοσίων δαπανών μεταξύ των οποίων και οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, υγεία και περίθαλψη που αντιπροσωπεύουν το 65% των δημοσίων δαπανών ή εναλλακτικά η επιβολή επιπλέον φορολόγησης.

Εδω όμως η κατάσταση περιπλέκεται, διότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τήρησε αποστάσεις από την αρχική δήλωση του κυρίου Τόλιου για τις μονομερείς ενέργειες όσον αφορά τους δανειστές, όμως η πρόταση του για την χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας μέσω εντόκων γραμματίων που θα αγοράσουν με τις καταθέσεις τους οι πολίτες, δεν είχε την αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Η παράλειψη αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αφού ούτε διευκρινήσεις δόθηκαν για το τι πραγματικά εννοούσε ο Γιώργος Τόλιος, ούτε έγινε αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στην εμπιστοσύνη των πολιτών αναφορικά με μέλλον των αποταμιεύσεων τους.

Διότι μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εγγυήθηκε τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών, το ‘Άγιο Δισκοπότηρο” του Καπιταλισμού, όμως οι σκιές που άφησαν οι δηλώσεις του Τόλιου για το ζήτημα των καταθέσεων κινδυνεύουν να πλήξουν την αξιοπιστία του κόμματος του και να προκαλέσουν ανησυχία στους καταθέτες για το τι πραγματικά σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει σε ρήξη με τους δανειστές και δεν θα μπορεί να βρει τα χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών.

Μέχρι σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να αποφύγουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που τους έθεταν για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ισχυριζόμενα ότι με κάποιο τρόπο θα έπειθαν τους δανειστές για το δίκαιο των θέσεων τους.

Όμως οι δύο πρόσφατες τοποθετήσεις του Γιώργου Τόλιου και της Θεανώ Φωτίου είναι πέρα για πέρα ειλικρινείς και ξεκάθαρες και ουσιαστικά επιτρέπουν για πρώτη φορά την αποκωδικοποίηση των μέχρι σήμερα θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το παζλ της οικονομικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Και μπορεί η Κουμουνδούρου να ζήτησε από τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος την αποφυγή δηλώσεων που προκαλούν σύγχυση, η πολυφωνία όμως του κόμματος αποτελεί σε αυτή την περίπτωση μειονέκτημα, αφού όπως φαίνεται κάποιοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να γίνουν όσο το δυνατό λιγότερο ασαφείς αναφορικά με την στρατηγική του κόμματος, ενώ κάποιοι άλλοι πιο ευθύς και ειλικρινείς ξεκαθαρίζουν τι έχει αποφασιστεί και τι πρόκειται να εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν ευοδωθούν.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.