Σκληραίνει η πολιτική της Ρωσίας – Εμπάργκο σε δεκάδες προϊόντα της Ουκρανίας

Απαγορεύουν πλέον την εισαγωγή από την Ουκρανία δεκάδων προϊόντων, ανάμεσά τους σιτάρι, σοκολάτα και μπύρα, οι ρωσικές αρχές, απαντώντας έτσι στις οικονομικές κυρώσεις του Κιέβου κατά της Μόσχας για τον υποτιθέμενο ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

«Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία προϊόντων που προέρχονται από την Ουκρανία ή που περνούν από το ουκρανικό έδαφος» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Μόσχας, που συνοδεύεται από έναν κατάλογο με τα προϊόντα που υπόκεινται στην απαγόρευση αυτή.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται και το ηλιέλαιο, το ψωμί, οι κονσέρβες με φρούτα και λαχανικά, οι μαρμελάδες, το κρασί, οι πάνες για μωρά, καθώς και ορισμένοι τύποι επίπλων και κινητήρων.

Η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ, διευκρινίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε απάντηση στις «μη φιλικές ενέργειες της Ουκρανίας προς πολίτες ή νομικά πρόσωπα της Ρωσίας».

Η Ρωσία πλήττεται από το 2014 από σειρά οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την Ουκρανία και τις χώρες της Δύσης, κυρίως λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν επίσης τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Χώρες της Δύσης, όπως και η Ουκρανία, κατηγόρησαν τη Ρωσία για «παράνομες ενέργειες» μετά από μια πρόσφατη αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ήταν προγραμματισμένη στο περιθώριο της G20 στην Αργεντινή πριν από σχεδόν έναν μήνα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε την υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κυρίως για την «επιθετικότητα κατά του ουκρανικού κράτους στη Μαύρη Θάλασσα».

Την Τρίτη, η Ρωσία είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι πρόσθεσε 245 πρόσωπα και επτά εταιρείες της Ουκρανίας στον κατάλογο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Sputnik, Naftemporiki

ViaDiplomacy Newsroom