Σκληρή αντίδραση της Αθήνας για την ισοπέδωση του ναού του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρρα – Αλλάζει η ελληνική πολιτική απέναντι στα Τίρανα

Το παράδειγμα των εξτρεμιστών ισλαμιστών του ISIS που καταστρέφουν με αυταρέσκεια εκκλησίες τζαμιά και αρχαίους ναούς στην Συρία και στο Ιράκ φαίνεται να ζήλεψε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή αριστερού και προοδευτικού Έντι Ράμα στην Αλβανία.

Πιο συγκεκριμένα με μια αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση των Τιράνων ισοπέδωσε σήμερα τα ξημερώματα τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Παρα τις προειδοποιήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης ο Σοσιαλιστής Έντι Ράμα έδωσε εντολή για την κατεδάφιση της εκκλησίας υιοθετώντας μια σκληρή αντιευρωπαϊκού χαρακτήρα πολιτική η οποία θυμίζει τις πράξεις του ISIS.

Η αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και κινήθηκε σε τρία επίπεδα πρώτον με την δημοσίευση δήλωση τους εκπροσώπου του υπουργείου και δεύτερον με την κλήτευση του πρεσβευτή της Αλβανίας στην Αθήνα για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και τρίτον ενώ με την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης που θα επιδοθεί στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα επισημαίνει, «Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία» και συνεχίζει με έναν βαρύ υπαινιγμό ο Κωνσταντίνος Κούτρας «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος, «Για τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη Διεθνή Κοινότητα θα ενημερωθείτε άμεσα. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».

Ουσιαστικά με την δήλωση αυτή το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προανήγγειλε την αλλαγή της στάσης της Αθήνας σε όλα τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν διμερώς τα Τίρανα και τα οποία εξαρτώνται από τη συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων, είτε πρόκειται για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε είτε για οτιδήποτε άλλο.

Παράλληλα με τις διαμαρτυρίες της προς τα Τίρανα η Αθήνα πρόκειται να ενημερώσει ταχύτατα τους Ευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη αλλά και τρομακτική κίνηση της κυβέρνησης μιας χώρας που όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ευεργετηθεί από την χώρα μας, να ισοπεδώσει μέσα στη νύχτα έναν ιερό ναό εν λειτουργία, ενώ τα εκκλησιαστικά αντικείμενα και οι ιερές εικόνες βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.