Σκωτία: Στις 5 έδρες «παίζεται» η Ανεξαρτησία

Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων το SNP κατέχει το 47% των ψήφων και αναμένεται να πάρει 63 έδρες από τις 129 του Χόλιρουντ και να σχηματίσει πάλι κυβέρνηση μειοψηφίας. Στόχος όμως γαι την Νίκολα Στέρτζον, που βρίσκεται στο τιμόνι της Σκωτίας απότο 2014, είναι να κερδίσει 5 έδρες που δίνουν την αυτοδυναμία. Παρόλα αυτά η καταμέτρηση, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι οριακή.

Το κυβερνών κόμμα έχει κερδίσει 41 από τις 50 έδρες που έχουν ολοκληρώσει την καταμέτρηση και μάλιστα μέσα σε αυτές είναι το Κεντρικό Εδιμβούργο (Edinburgh Central) και το Έαρ (Ayr) που τα «έκλεψε» από τους Συντηρητικούς, αλλά και το Ανατολικό Λόδιαν (East Lothian) που κατείχαν οι Εργατικοί.

Παρόλα αυτά, για την αυτοδυναμία χρειάζεται ακόμα δυο κρίσιμες έδρες, στο Γκαλογουέι (Galloway) και το Δυτικό Αμπερντινσίρ (Aberdeenshire West), που φαίνεται όμως να τις χάνει από τους Συντηρητικούς.                

Τζόνσον: «Ανεύθυνο και απερίσκεπτο» τώρα ένα δημοψήφισμα

Το ερώτημα όλων είναι αν η Νίκολα Στέρτζον θα καταφέρει να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στο πρώτο μισό της θητείας της. Ακόμα και αν χάσει την αυτοδυναμία που θα της έδινε την απόλυτη ισχύ για τη διεξαγωγή του θα στηρίξει τις ελπίδες της στο κόμμα των Πράσινων (Scottish Green) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και σίγουρα μπαίνει στη Βουλή.

Την ίδια ώρα βέβαια απέναντι τα σχέδιά της είναι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφού σε συνέντευξή του στην εφημέριδα Telegraph, επισήμανε για ακόμα μία φορά ότι δεν θα στηρίξει ένα ακόμα δημοψήφισμα «αφού τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ανεύθυνο και απερίσκεπτο».

Χαμένοι των εκλογών οι Εργατικοί

Είναι γνωστό ότι για να θεωρηθεί νόμιμο το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας πρέπει να πάρει έγκριση από το Γούεστμινστερ. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει ο Μπόρις Τζόνσον να το σταματήσει χωρίς να φάνει «αντιδημοκρατικός», όπως υποστηρίζει η σκωτική πλευρά. Όποιος και αν επικρατήσει το μόνο σίγουρο είναι πως η διαμάχη αυτή «βαραίνει» την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και ενώ όλοι βρίσκονται εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων οι μεγάλοι χαμένοι των φετινών εκλογών είναι οι Εργατικοί. Αν και κέρδισαν ξανά την Ουαλία, όπως κάνουν παραδοσιακά από το 1999, και μάλιστα με 30 έδρες από τις 60 του Ουαλικού Κοινοβουλίου, χθες έχασαν τη βουλευτική έδρα στο «προπύργιο» των Εργατικών στο Χάρτλεπουλ, ενώ χάνουν και πολλές θέσεις στα δημοτικά συμβούλια της Αγγλίας.

(πηγή:dw)

ViaDiplomacy Newsroom