Σλοβακία: Απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών

Στην απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών προχωρά η Σλοβακία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντουαρντ Χέγκερ

«Η Σλοβακία δεν μπορεί να ανεχθεί τις δραστηριότητες εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αποστολών που δεν σέβονται τις συμφωνημένες αρχές», ανέφερε αρχικά ο Χέγκερ και συνέχισε: «Η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα από τα μεγαλύτερα καθήκοντα του κράτους».

Οι διπλωμάτες οφείλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε επτά ημέρες, ενώ ανάλογα μέτρα αναμένεται να λάβει και η Ρωσία, στέλνοντας, πιθανότατα, τρεις Σλοβάκους πίσω στη χώρα τους, από την πρεσβεία στη Μόσχα.

Η Πράγα κατηγορεί την Μόσχα για εμπλοκή της στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσα στο ανατολικό τμήμα της Τσεχίας το 2014, κατηγορία που αρνείται η Μόσχα.

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε δήλωσε ότι θα αντιδράσει τάχιστα στις απελάσεις που θα προβούν οι Τσέχοι, οι οποίοι επιδιώκουν να εξισώσουν τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας με τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού που υπηρετεί στην τσέχικη πρεσβεία στην Μόσχα.

«Αυτή τη στιγμή η Πράγα βαδίζει στο μονοπάτι καταστροφής των σχέσεων με την Ρωσία», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά την διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης.

ViaDiplomacy Newsroom