Σλοβενία: Φόβοι για αστάθεια μετά τις εκλογές

Ο σλοβενικός Τύπος εκφράζει φόβους για περίοδο αστάθειας, την επομένη των βουλευτικών εκλογών με τις οποίες εννέα κόμματα εισήλθαν στο κοινοβούλιο ενώ πρώτος ήρθε ο συντηρητικός Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος όμως φαίνεται πως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να σχηματίσει μια πλειοψηφία.

«Κανένας δεν έχει λόγο να χαίρεται» με τα αποτελέσματα, επισημαίνει η εφημερίδα Vecer, εκτιμώντας πως ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης θα είναι «δύσκολος και αβέβαιος».

Έχοντας έρθει πρώτος με 25% των ψήφων, ο Γιάνσα και ο σύμμαχός του, το μικρό κόμμα Νέα Σλοβενία, δεν μπορούν να υπολογίζουν σε περισσότερες από 32 από τις 90 έδρες που αριθμεί το κοινοβούλιο αυτής της χώρας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλους της Ευρωζώνης, καθώς οι άλλοι σχηματισμοί έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν μ’ αυτή την διχαστική προσωπικότητα που έκανε προεκλογική εκστρατεία επισείοντας το φάσμα μιας εισβολής μεταναστών.

«Αν όλα τα κόμματα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ο κ. Γιάνσα δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση παρά την ξεκάθαρη νίκη του», αναφέρει η Τάνια Στάριτς, η σχολιάστρια του ραδιοσταθμού Ράδιο Σλοβενία.

Όμως η αποστολή αυτή μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου δύσκολη για τον ανεξάρτητο Μάριαν Σάρετς, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 12,7% των ψήφων και ο οποίος δεν έχει κρύψει πως θέλει να σχηματίσει ο ίδιος έναν συνασπισμό σε περίπτωση αποτυχίας του Γιάνσα, αναφέρουν οι σχολιαστές.

(πηγή: euractiv.gr)

ViaDiplomacy Newsroom