Σοφία Ζαχαράκη – Η ΝΔ τεκμηριωμένα διατύπωσε τις θέσεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Την έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι τίποτα καινούργιο», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Επόμενη Μέρα, για την επιστολή Νίμιτς για το σκοπιανό επί κυβέρνησης Καραμανλή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνος του αντιπαράθεση με τον εαυτό του. Αντιπαράθεση θα υπήρχε μόνο αν υπήρχε αποκάλυψη που να έφερνε σε δύσκολη θέση της ΝΔ. Όσα αναφέρονται ως αποκάλυψη στο Documento είχαν αναφερθεί από τον κ. Κοτζιά. Έγινε αναλυτική συζήτηση στη βουλή, η κα Ντόρα Μπακογιάννη ανέλυσε πλήρως τη στρατηγική της ΝΔ εκείνο το καιρό, μια στρατηγική που δεν έγινε στα κρυφά. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς ήθελαν συναίνεση αλλά ξέχασαν να ενημερώσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τον κ. Καμμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση μονοκομματικά, μονοπρόσωπα», συνέχισε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επισημαίνοντας ότι η επιστολή δεν είχε πρόταση ελληνικής πλευράς αλλά του κ. Νίμιτς.

Παράλληλα υπενθύμισε τι έγινε στο Βουκουρέστι και πως τότε είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί και «ενωμένοι είπαν ένα μεγάλο όχι».

Η κα Ζαχαράκη τόνισε πως το κεκτημένο του Βουκουρεστίου δέκα χρόνια μετά κατερρίφθη ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε κρυφή διαπραγμάτευση.

«Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της ΝΔ ήταν το κεκτημένο του Βουκουρεστίου», υπογράμμισε ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε επιζήμια.

«Τον εθνικό διχασμό σας τον αφήνουμε ως αποκλειστικό πεδίο που έχετε παίξει», είπε σε άλλο σημείο της συζήτησης απευθυνόμενη στον Δημήτρη Τζανακόπουλο

«Η κουβέντα παρέλκει», επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών «και τις μεθόδους για να φτάσουμε στη συμφωνία των Πρεσπών».

Η κα Ζαχαράκη είπε επίσης ότι η ΝΔ στοιχειοθετημένα και τεκμηριωμένα διατύπωσε τις θέσεις της για τη συμφωνία, για το όνομα, το ζήτημα της εθνικότητας και του brand των μακεδονικών προϊόντων ελληνικών μακεδονικών επιχειρήσεων.

«Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων για την είσοδο της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, είναι ότι θα είμαστε εκεί να επιτηρούμε τη διαδικασία», συμπλήρωσε ενώ υπενθύμισε τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στις 13.6.2018 που έλεγε ότι «είναι σαφές ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε το μακεδονικό με ευθύνη και η στάση στο Βουκουρέστι ήταν στάση ευθύνης».

ViaDiplomacy Newsroom