Σολτς: Η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν είναι σεβαστή και αναγνωρίζεται – Το «Ναγκόρνο Καραμπάχ» είναι ένα ψευδοκράτος που δεν έχει νομική βάση

 Το Αζερμπαϊτζάν είναι εταίρος της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος των οποίων αυξάνεται. Η Γερμανία ενδιαφέρεται για την ειρήνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ανησυχεί για την πρόσφατη αύξηση της έντασης. Αυτό δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

«Η ειρήνη θα πρέπει να εδραιωθεί λαμβάνοντας υπόψη την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και τα δικαιώματα των πολιτών και των δύο χωρών θα πρέπει να διασφαλιστούν», είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι η Γερμανία δεν αναγνώρισε και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Καραμπάχ.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ, με τη σειρά του, είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα ανάπτυξης της συνεργασίας ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν και ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα. Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να διπλασιάσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες. Τα επόμενα χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν θα προμηθεύει αέριο στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Τσεχία και την Ουγγαρία, είπε.

Η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας συζητήθηκε σε συνάντηση με 30 μεγάλες γερμανικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, υπάρχει συμφωνία για την παραγωγή και εξαγωγή πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, συνέχισε ο Αλίεφ.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση με την Αρμενία, υπενθύμισε ότι το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό αρμενική κατοχή εδώ και 30 χρόνια. Τα εδάφη απελευθερώθηκαν ως αποτέλεσμα του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ. “Προτείναμε τη σύναψη ειρήνης με βάση πέντε αρχές που έγιναν δεκτές από την αρμενική πλευρά. Ελπίζω η Αρμενία να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία”, είπε

ViaDiplomacy Newsroom