Σολτς και Στόλτενμπεργκ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Την απόφασή τους για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί», επαναβεβαίωσαν νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Ανέδειξαν επίσης τη σημασία του «να μην κερδίσει τον πόλεμο ο Βλαντίμιρ Πούτιν», ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη προστασίας των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων, στο πλαίσιο σχετικής γερμανο-νορβηγικής πρωτοβουλίας.

«Ένα είναι ξεκάθαρο: μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ πιο πέρα, θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της, για όσο χρειαστεί, πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά, αλλά και με την προμήθεια των απαραίτητων όπλων», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον κ. Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είναι επίσης σαφές και εμμένουμε σε αυτό, ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν θα καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», πρόσθεσε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη». «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να κερδίσει».

«Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η συνεχής υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι πρωταρχικής σημασίας. Το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει μέρος στον πόλεμο. Δεν θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας παρασύρει σε αυτόν», συμφώνησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι ως συνέπεια του πολέμου, έχουν αυξηθεί οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, αλλά «εάν ο Πούτιν κερδίσει, αυτό θα ενθαρρύνει όλους τους αυταρχικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν παρόμοια μέσα, κάτι που θα έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο και όλους μας πιο ευάλωτους».

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία του ΝΑΤΟ, η οποία, όπως είπε, έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ είναι και παραμένει ο κεντρικός εγγυητής της συλλογικής μας ασφάλειας», υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως την επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας θα έχουν ενταχθεί σε αυτήν και η Σουηδία με την Φινλανδία. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο καγκελάριος διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας του σε κάθε σύμμαχο και για κάθε απειλή, «χωρίς ναι μεν, αλλά».

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε και απόψε την ιδέα που αναπτύχθηκε από κοινού με την κυβέρνηση της Νορβηγίας, για δημιουργία ειδικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ με αντικείμενο την προστασία των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων. «Το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει εδώ το σημείο επαφής προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες και να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης» για τους συμμάχους και τα παράκτια κράτη, με στρατό, αστυνομία, ακτοφυλακή και τους ιδιώτες χειριστές των υποδομών, εξήγησε. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο συμμάχων και τόνισε ότι «οι πρόσφατες πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream1 και 2 έκαναν όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την ευάλωτη φύση αυτών των υποδομών».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων Patriot στην Πολωνία, τα οποία έχει ήδη δηλώσει πρόθυμη να διαθέσει η Γερμανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι ο διάλογος με την πολωνική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη, ενώ διαχώρισε το συγκεκριμένο θέμα από την αντιαεροπορική άμυνα που παρέχει ήδη η Συμμαχία στην Πολωνία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να διασφαλισθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ο κ. Σολτς, ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών, παραδέχθηκε ότι «έχουμε κάνει λάθος πορεία τις τελευταίες δεκαετίες» και διαβεβαίωσε ότι η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ «είναι απολύτως αφοσιωμένη στην προσπάθεια για την εξάλειψη αυτών των λαθών».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ακόμη στη θέση της Κίνας στο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, κληθείς να σχολιάσει τις οικονομικές σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου . «Η Κίνα αποτελεί πρόκληση για την ασφάλειά μας, τα συμφέροντα και τις αξίες μας, αλλά δεν την βλέπουμε ως αντίπαλο και αυτή είναι η στρατηγική μας αντίληψη», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και τρωτά σημεία στις σχέσεις με το Πεκίνο. «Ως μέλη της Συμμαχίας, πρέπει επομένως να καθορίσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις συναλλαγές μας με την Κίνα, να έχουμε επίγνωση αυτής της πιθανής απειλής, να ελέγξουμε τις εξαρτήσεις και τους κινδύνους. Διότι εν τέλει, κάθε μέλος της Συμμαχίας πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την Κίνα και μιας όχι υπερβολικής οικονομικής εξάρτησης από το εμπόριο με την Κίνα. Άρα είναι τελικά μια γερμανική απόφαση, όπως είναι απόφαση των άλλων μελών της συμμαχίας», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom