SOS από τους Λιμενικούς: Είμαστε στα όριά μας, χρειάζεται προσωπικό

«Toν  δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» έβαλαν  οι Λιμενικοί μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. Εδωσαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά στοιχεία για το προσφυγικό,  από τα οποία προκύπτει ότι 1.590   ασυνόδευτα παιδιά-προσφυγόπουλα ηλικίας έως 13 ετών, πέρασαν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια από το 2015 έως σήμερα.

Επιπροσθέτως οι Λιμενικοί  μέσω εγγράφων όπου καταγράφονται οι απόψεις τους   αναφέρθηκαν και στην τουρκική πολιτική που προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική των γκρίζων ζωνών,η οποία ξεκίνησε το 1996 με την κρίση στα Ίμια.

Στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές τόνισαν τις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν  σε προσωπικό και πλωτά μέσα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και  στο λιμάνι του Πειραιά, νέα στατιστικά στοιχεία για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ήταν  τα θέματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος  που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

ΛΕΣΒΟΣ

2015: Μετανάστες 500.000

Ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) 750

2016: Μετανάστες 84.000

Ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) 537

ΚΩΣ

2015: Μετανάστες 50.000

Ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) 93

ΛΕΡΟΣ

2015: Μετανάστες 127.000

Ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) 210

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, Θάνος Τσατσουλής, μίλησε για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά πύλες-εισόδου και επισήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό, δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μειώθηκαν, με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης, το 2013, και τα κενά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καλυφθεί.

Πιο συγκεκριμένα:

ΛΕΣΒΟΣ

· Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης: ελλείψεις σε προσωπικό, φθάνουν έως και το 50% της οργανικής σύνθεσης

· Επτά σκάφη μικρά & μεγάλα: τώρα φθάνουν, όμως αν αυξηθούν πάλι οι ροές δεν επαρκούν, λείπουν δύο πληρώματα (οκτώ άτομα), χρειάζονται κυβερνήτες και μηχανικοί.

· Ενισχυμένη η FRONTEX

· Συλλήψεις για πλαστά έγγραφα: τουλάχιστον 30 άτομα κυρίως Πακιστανοί.

ΧΙΟΣ

· Οργανικές θέσεις (Κ.Λ. Χίου πλην ΚΕΑ-Πλωτών)

2013: 98 άτομα

2014: 60 άτομα (έτος εφαρμογής Καλλικράτη)

2015:  Υπηρετούν 58 άτομα

· Σκάφη: 2 σκάφη (ελλείψεις σε πληρώματα σκαφών)

· 20 κρούσματα φυματίωσης μέσα στο 2015

· Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προσπαθούν να δημιουργήσουν «γκρίζες ζώνες»

ΛΕΡΟΣ

· Τώρα υπηρετούν 43 άτομα, οι 12 από μετάθεση, 30 άτομα υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Λέρου

· Σκάφη: 2+2

· Διασώσεις από στελέχη ΛΣ πραγματοποιούνται ακόμα και σε ορεινές περιοχές (2 ώρες μετά τον εντοπισμό αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.)

· 1 κρούσμα ηπατίτιδας.

· Δύναμη FRONTEX: 25 άτομα (κυρίως μεταφέρουν από το Φαρμακονήσι και βοηθούν στην καταγραφή).

· Συλλήψεις για πλαστά έγγραφα: μέσα σε ένα χρόνο: περισσότερες από 30 (Σύροι, Μαροκινοί, Ιρακινοί, Πακιστανοί).

ΣΑΜΟΣ

· Λιμεναρχείο Σάμου: Οργανική σύνθεση 50 άτομα, υπηρετούν 36

· Σκάφη: 2 σκάφη με προσωπικό 16 άτομα, ενώ θα έπρεπε να είναι 24 άτομα.

ΚΩΣ

· Λιμεναρχείο Κω: η οργανική σύνθεση μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μειώθηκε από 65 σε 50 άτομα

· Οι ελλείψεις σε προσωπικό φθάνουν στο 30% της οργανικής σύνθεσης

· Σκάφη: 3 σκάφη και 2 της FRONTEX (τώρα επαρκούν)

«Οι προσφυγικές ροές στα νησιά έχουν αισθητά μειωθεί την τελευταία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, όμως, οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές στο ανατολικό Αιγαίο, κάτι που πρέπει να συνεκτιμηθεί» επισημαίνει η ΠΟΕΠΛΣ.

Και προσθέτει για την κατάσταση στον Πειραιά: «Κι ενώ η κατάσταση στα νησιά δείχνει για την ώρα βελτιωμένη, οι συνθήκες παραμονής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά είναι απαράδεκτες, γεγονός που όχι μόνο δυσχεραίνει το έργο των λιμενικών και τη σωστή λειτουργία του λιμανιού, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία όχι μόνο αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά και των λιμενικών. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, σε αρκετές περιπτώσεις ο ρόλος κάποιων ΜΚΟ περισσότερο δυσκολεύει, παρά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις εκατοντάδες διασώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μενέλαος Δαφέρμος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μιχάλης Καπιτανέλης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Νίκος Ιορδανίδης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Ιωάννης Τσαλίκης, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Φώτης Γαρουφαλιάς.

Όλοι περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές αγωνίας, θλίψης αλλά και χαράς κατά τη διάρκεια δύσκολων και επικίνδυνων επιχειρήσεων διάσωσης, στις περισσότερες από τις οποίες ήταν δεκάδες τα παιδιά που επέβαιναν στα δουλεμπορικά σκάφη.

Στη συνέντευξη Τύπου απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Ιωάννης Θεοτοκάς.

ViaDiplomacy Newsroom