Σουδάν προς Αίγυπτο: Δεν θα κατασκευαστεί τουρκική ναυτική βάση στην χώρα

Διπλωματική κρίση μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Χαρτούμ να εκχωρήσει στην Άγκυρα την νήσο Suakin η οποία αποτελεί φυσικό λιμάνι που χρησιμοποιείτο κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως σταθμό μεταβίβασης προσκυνητών στην Μέκκα.

Αν και η εκχώρηση αφορά την ανακατασκευή παλαιών κτιρίων που οι προσκυνητές χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι άφησαν να εννοηθεί ότι η εγκατάσταση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ίδρυση ναυτικής βάσης στην Ερυθρά θάλασσα.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Αιγυπτιακού τύπου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Σουδάν να ανακαλέσει τον Πρέσβη της στο Κάιρο για ενημέρωση, ενώ ο Σουδανός Υπουργός Εξωτερικών Ibrahim Al-Ghandour διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο ομόλογο του ότι ουδέποτε η κυβέρνηση του συμφώνησε για την ίδρυση τουρκική ναυτικής βάσης στη νήσο Suakin, καθώς και σε κανένα άλλο μέρος στο Σουδάν.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.