Σούνακ τους ηγέτες στην COP27: Τηρήστε τις υποσχέσεις σας για το κλίμα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ θα χρησιμοποιήσει την σημερινή ομιλία του στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στην Αίγυπτο για να προτρέψει τους ηγέτες ανά τον κόσμο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Σούνακ, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη του περασμένου μήνα, είχε αρχικά δηλώσει ότι θα ήταν πολύ απασχολημένος με τη ρύθμιση των πιεστικών οικονομικών θεμάτων στο εσωτερικό της χώρας του για να μετάσχει στην σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, προκαλώντας επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους και ακτιβιστές για το κλίμα.

Τώρα, όπως και περισσότεροι από 100 ηγέτες, θα απευθυνθεί και αυτός στη διάσκεψη.

Ο Σούνακ αναμένεται να προτρέψει τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην COP26 που είχε διεξαχθεί στην Γλασκώβη στην Σκωτία πριν από έναν χρόνο, όταν η χώρα του, που φιλοξενούσε την σύνοδο, συνέβαλε στην σύναψη ευρείας κλίμακας συμφωνίας για το κλίμα, μεγάλο μέρος της οποίας δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

“Ο κόσμος συνέκλινε στην Γλασκώβη σε μια τελευταία ευκαιρία για την δημιουργία σχεδίου που θα περιορίσει τις ανόδους της θερμοκρασίας παγκοσμίως στον 1,5 βαθμό. Το ερώτημα σήμερα είναι: μπορούμε να συγκεντρώσουμε την συλλογική βούληση για να εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις;”, θα πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του εκ των προτέρων.

Οι πιθανότητες φαίνονται λίγες. Έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη του Οκτωβρίου επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θέτουν τον πλανήτη σε πορεία για μέση άνοδο της θερμοκρασίας 2,8 βαθμών Κελσίου αυτόν τον αιώνα, μετά την “επώδυνα ανεπαρκή” πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο Σούνακ θα συναντηθεί επίσης με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom