Στα 300 εκατ. δολάρια ο εξοπλισμός και η υποστήριξη 8 ελικοπτέρων SH-60F Seahawk του Ισραηλινού Ναυτικού

Μια εικόνα για το πιθανό κόστος της απόκτησης μεταχειρισμένων αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου SH-60F Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό δίνει η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την έγκριση της πιθανής πώλησης υλικών, εξοπλισμού και την παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης για 8 ελικόπτερα του ιδίου τύπου στο Ισραήλ.

Πρόκειται για την διαδικασία που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κάθε φορά που πρόκειται να πωληθεί αμερικανικό στρατιωτικό σε συμμαχικές χώρες μέσω χαμηλότοκης χρηματοδότησης τα γνωστά Foreign Military Sale (FMS).

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα υλικά και ο εξοπλισμός των 8 ελικοπτέρων θα προέλθει από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον αυτών,  ανταλλακτικά, βιβλιογραφία, εκπαίδευση, συσκευασία και μεταφορά του υλικού και την δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για τα ελικόπτερα και τα συστήματα τους.

Το πακέτο περιλαμβάνει 12 κινητήρες T-700 GE 401C εκ των οποίων οι 10 θα είναι τοποθετημένοι στα ελικόπτερα και οι υπόλοιποι δύο θα αξιοποιηθούν ως απόθεμα, 8 υψομετρικά ραντάρ AN/APN-194(V), 8 ραντάρ Doppler AN/APN-217A, 8 συστήματα GPS τύπου AN/ARN-15l (V)2 και 8 συστήματα IFF τύπου AN/APX100(V).

Επιπλέον στο πακέτο της παραγγελίας περιλαμβάνονται 8 συστήματα ελέγχου C-11822/AWQ, 8 ασυρμάτους HF τύπου AN/ARC-174A, 8 ασυρμάτους UHF/VHF τύπου AN/ARC-182(V), 8 συστήματα εύρεσης θέσεως OA-8697 A/ARD, 8 δέκτες ναυσιπλοΐας AN/ARN-118(V), 8 συστήματα ένδειξης θέσης αιώρησης τύπου AN/ARN-146, 8 πολυβόλα GAU-16,  8 πολυβόλα M-60D/M-240, 16 εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου και 8 εσωτερικές βοηθητικές δεξαμενές καυσίμου.

Το συνολικό κόστος του υλικού του εξοπλισμού της εκπαίδευσης και της υποστήριξης για τα 8 ελικόπτερα  φτάνει τα 300 εκατ. δολάρια.

Τα παραπάνω υλικά θα εξοπλίσουν τα 8 ελικόπτερα SH-60F Seahawk η πώληση των οποίων στο Ισραήλ εγκρίθηκε νωρίτερα με διαφορετική απόφαση και θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος Excess Defense Articles (EDA).

Τα ελικόπτερα αυτά θα επιχειρούν από τις 4 φρεγάτες τύπου Sa’ar 6 οι οποίες βασίζονται σχεδιάστηκα στην κορβέτα τύπου Class 130 της εταιρείας Blohm+Voss.

Τα τέσσερα πλοία παραγγέλθηκαν τον Μάιο του 2015 και θα φέρουν βαρύ εξοπλισμό αφού αποστολή τους θα είναι η προστασία των πλατφόρμων εξόρυξης φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Αν Μεσόγειο.

Τα τέσσερα πλοία τύπου Sa’ar 6 θα έχουν μήκος 89,1 μέτρα πλάτος 12,4 μέτρα, βύθισμα 3,4 μέτρα εκτόπισμα 2000 τόνους και θα μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα 26 κόμβων.

Ο οπλισμός τους θα αποτελείται από ένα κύριο πυροβόλο OTO MELARA Super Rapido 76 χλστ/62, 2 πυροβόλα των 30 χλστ τύπου Typhonn Rafael, 40 αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου  Barak-8,  40 αντιαεροπορικούς πυραύλους άμυνας σημείου και κατά ρουκετών/βαλλιστικών πυραύλων τύπου C-Dome καθώς και 16 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Gabriel.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των πλοίων θα περιλαμβάνει το ραντάρ πολλαπλών αποστολών τεχνολογίας AESA τύπου ELM-2248 MF-STAR, 2 εκτοξευτές αναλωσίμων τύπου MASS και 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες των 324 χλστ.

Τέλος οι τέσσερις φρεγάτες θα μπορούν να μεταφέρουν και να υποστηρίξουν από ένα ελικόπτερο SH-60F Seahawk

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.