Στάσιμη η τουρκική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι βασικοί δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας δε σηματοδοτούν την ανάκαμψη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι υψηλές τιμές στις τιμές των τροφίμων επηρεάζουν αρνητικά τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου η Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο στο 7,5%. Η αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές και τις αυξημένες τιμές των τροφίμων απαιτούν, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις, τη διατήρηση μιας επιφυλακτικής στάσης στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής στη χώρα.

Σύμφωνα με μελέτη της Standard & Poor’s (S&P), μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας στην Τουρκία που θα επηρεάσει αρνητικά τις προβλέψεις για τη στεγαστική αγορά στη χώρα. Οι τιμές των κατοικιών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 16% σε ονομαστικούς όρους ενώ σε πραγματικές τιμές η αύξηση ήταν 7% από 6% το 2013. Ωστόσο το πρώτο επτάμηνο του έτους οι πωλήσεις ακινήτων σημείωσαν πτώση κατά 10%. Η S&P αναμένει ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης για κατοικίες υποστηριζόμενη από μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άνοδο των πραγματικών μισθών λόγω της πτώσης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, τον Ιανουάριο του 2015 ο δείκτης της τιμής της μονάδας συνολικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης για τρόφιμα, ποτά και καπνά αυξήθηκε κατά 6%, για πρώτες ύλες (εκτός καυσίμων), καύσιμα και μεταποιημένα προϊόντα μειώθηκε κατά 3,1% 46% και 7,1% αντίστοιχα. Κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε και ο δείκτης της αξίας της μονάδας των συνολικών εισαγωγών κατά 11,6%. Οι δείκτες για τρόφιμα, ποτά και καπνά, πρώτες ύλες (εκτός καυσίμων), καύσιμα και μεταποιημένα προϊόντα μειώθηκαν κατά 3,4%% 13,7%, 29,8% και 4,2% αντίστοιχα.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.