Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα επεισόδια στην Πράσινη Γραμμή: Καταδικάζουμε την επίθεση 

Μήνυμα καταδίκης έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα επεισόδια στην Πράσινη Γραμμή, ενώ οι προκλήσεις των Τουρκοκυπρίων συνεχίζονται.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε προσωπικό της UNFICYP και οχήματα του ΟΗΕ στην Πύλα/Σωρό και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση.

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της όπως έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Κύπρο για να δημιουργήσει τον πολιτικό χώρο για μια μόνιμη διευθέτηση συμφωνία βασισμένη σε ψηφίσματα του Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών».

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Καταδίκη των τουρκοκυπριακών επιθέσεων

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον μελών του ειρηνευτικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα του ΟΗΕ από Τουρκοκυπρίους, σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης για τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Θανάση Τσίτσα, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη στο χωριό Πύλα την Παρασκευή με τις επιθέσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης, καθώς και τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή, και δήλωση προς τα ΜΜΕ αναμένεται να κυκλοφορήσει ακολούθως.

Το προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Κύπρο αναφέρει ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς άδεια, εντός της ουδέτερης ζώνης των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα, γεγονός που αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και τη φθορά οχημάτων από Τουρκοκυπρίους και εξέφρασαν ευχές για ταχεία και πλήρη ανάρρωση των ειρηνευτών που τραυματίστηκαν». Υπογράμμισαν ότι «επιθέσεις που στοχοποιούν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Προκλητικός Ερντογάν για την Πράσινη Γραμμή: Απαράδεκτη η παρέμβαση του ΟΗΕ

Εξακολουθεί να προκαλεί η τουρκική πλευρά μετά το επεισόδιο στην Πράσινη Γραμμή. Ύστερα από τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, περί συνέχισης των έργων στη Νεκρή Ζώνη, ο Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε με τον ΟΗΕ και χαρακτήρισε τη χωρα του «εγγυήτρια δύναμη» που δεν θα επιτρέψει τις παράνομες ενέργειες.

«Η παρέμβαση του ΟΗΕ ήταν απαράδεκτη» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, δεν θα επιτρέψει παράνομες ενέργειες στην Κύπρο και αναμένει μια ανθρωπιστική λύση» πρόσθεσε.

«Με το να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα να φτάσουν στην πατρίδα τους δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρώπινο» ισχυρίστηκε ακόμη ο Ερντογάν.

«Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ φάνηκε να μεροληπτεί με την παρέμβασή της στη Βόρεια Κύπρο» υποστήριξε δε.

ViaDiplomacy Newsroom