Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Βελιγράδι και Πρίστινα: Τηρήστε την συμφωνία που επιτεύχθει επί προέδρου Τραμπ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να τηρήσουν τις συμφωνίες της Ουάσιγκτον πέραν της προθεσμίας της 1ης Σεπτεμβρίου. «Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πέρυσι στην Ουάσιγκτον καλόπιστα. Πολλά στοιχεία της συμφωνίας υποστηρίζουν τις προτεραιότητες του ευρύτερου οράματός μας για την περιοχή – διαφοροποίηση της ενέργειας, περιφερειακή συνδεσιμότητα, εφαρμογή μορατόριουμ για τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και εκστρατείες για την ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και τον εντοπισμό και τον εντοπισμό των αγνοουμένων άνθρωπων », ανέφερε στη Voice of America μια ανώνυμη πηγή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις  χωριστές συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές με τον Πρόεδρο Τραμπ στις 3-4 Σεπτεμβρίου 2020, η Σερβία δεσμεύτηκε να σταματήσει έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, την εκστρατεία για την ανάκληση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Πρίστινα πρέπει να σταματήσει την πίεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

«Υποστηρίζουμε τον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ και ενθαρρύνουμε νέα μέρη-που συμμετέχουν στη διαδικασία-δεδομένης της επείγουσας ανάγκης επίλυσης τεχνικών και πολιτικών ζητημάτων», δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος.

Η συμφωνία της Ουάσινγκτον δεν είχε καμία διεθνή νομική αξία, καθώς δεν υπήρχε συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Οι Ευρωπαίοι και ειδικοί το είδαν ως διαφήμιση  και  «αποτυχημένη απάτη της προεκλογικής εκστρατείας»  από την κυβέρνηση Τραμπ.

Τον Ιούλιο, το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου απέτυχε να ψηφίσει ψήφισμα για την εφαρμογή της συμφωνίας που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

ViaDiplomacy Newsroom