Στέργιος Γιαλάογλου: Κανένα ευρωπαικο οικοδόμημα δεν κινδυνεύει, ούτε η εικόνα της χώρας μας εξαρτάται από μια ευρωβουλευτή

Σείεται η Ευρώπη, βόμβα στα θεμελια της Ευρώπης, κόλαφος για την Ελλάδα και για το πολιτικό της σύστημα και αλλά παρόμοια και θορυβώδη ακούγονται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την υπόθεση Καϊλή. Ανοησίες που διακινούνται για να τρομάζουν τους πολίτες και να εντείνουν τον ευρωσκεπτικισμό ή την ελληνική αυτοενοχοποίηση.

Κάθε τέτοια υπόθεση διαφθοράς αναδεικνύει το ποσο αναγκαίοι είναι οι θεσμοί της δημοκρατίας, ποσο καλά λειτουργεί η δημοκρατία και ποσο προστατευμένοι είναι οι πολίτες όταν γνωρίζουν ότι οι θεσμοί λειτουργούν.

Μόνο αυταρχικα καθεστώτα είναι πραγματικά άντρα διαφθοράς που δεν δημοσιοποιείται και δεν ανακαλύπτειται. Παράδειγμα η Τουρκία, η Ρωσία, η Κίνα. Όταν οι ηγέτες τους κτίζουν παλάτια με 500 δωμάτια, εξοχικά συγκροτήματα τεράστιας αξιας, όταν αποκτούν περιουσίες στο εξωτερικό και σε καπιταλιστικα κράτη εχθρούς της δικής τους παρωχημένης ιδεολογίας, όταν το δημόσιο χρήμα ανακυκλώνεται μεταξύ συγγενών των ηγετών τους, τότε δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, εκτελούνται, τότε οι χαλαροί κρίκοι πέφτουν από μπαλκόνια και νοσοκομεία, ή δηλητηριάζονται με πολώνιο.

Κανένα ευρωπαικο οικοδόμημα δεν κινδυνεύει, ούτε η εικόνα της χώρας μας εξαρτάται από μια ευρωβουλευτή που συνελήφθη λόγω διαφθοράς.

Η Ευρώπη έχει θεσμούς και θεμέλια ισχυρά και θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να συνεχισει να χαρίζει στους πολίτες της την αίσθηση της ισχύος και της συνεχούς προόδου.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προοδεύει ως δημοκρατικό κράτος ασχέτως αν εντοπίζονται περαστικά διαφθοράς, όπως συνεβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εμαθσν από τα λάθη τους και φρόντισαν να διασφαλίσουν και να ισχυροποιήσουν τους θεσμούς τους.

Κάποιοι σαχλοί και φαιδροί πολιτικοί που ευδοκιμούν στην ελληνική ενδοχώρα, συνεχίζουν να ευημερούν αναπαράγοντας την εγγενή τους σαχλαμάρα μιλώντας κάποιοι νέοι περί Δουρειων Ίππων, κάποιοι άλλοι ότι ζηλεύουν το Βέλγιο, ενώ έχουν στο Ειδικό Δικαστηριο δυο υπουργούς τους. Αυτό είναι ελληνικό χαρακτηριστικό. Αλλά έχουμε πλέον την απαραίτητη ανοσία και στην σαχλαμάρα και στην συνεχή έκθεση στην βλακεία. Αντέχουμε.

Συγγραφέας: Στέργιος Γιαλάογλου

Στέργιος Γιαλάογλου

Συγγραφέας