Στη Λευκωσία ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα – Συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη

Τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο τιμητικό άγημα απέδιδε τιμές και έγινε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου – Ιορδανίας.

Στη συνέχεια ο Βασιλιάς της Ιορδανίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας κατά την οποία έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στον Βασιλιά της Ιορδανίας το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ απένειμε στον Πρόεδρο το παράσημο του Τάγματος της Αναγέννησης (Order of the Renaissance), την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας του.

Εξάλλου, την ώρα που πραγματοποιείτο η κατ΄ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο της, υπεγράφησαν, στο Προεδρικό Μέγαρο, Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, Συμφωνία για την έκδοση φυγοδίκων και Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βασιλιάς Αμπντάλα παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό μορφή δείπνου.

Κατά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βασιλιά της Ιορδανίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, και συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι διμερείς σχέσεις, οι δράσεις για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, οι περιφερειακές εξελίξεις, το Μεταναστευτικό, οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και η συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως το Εμπόριο και ο Τουρισμός.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom