Στη Νότια Αφρική ο Λαβρόφ για συνομιλίες με έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ρωσίας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται σήμερα στη Νότια Αφρική για συνομιλίες με έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της χώρας του σε μια ήπειρο διχασμένη για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές προσπάθειες απομόνωσης της Μόσχας.

O Λαβρόφ θα συναντηθεί με την νοτιοαφρικανή ομόλογό του Ναλέντι Παντόρ στην πρωτεύουσα Πρετόρια σε μια τυπική επίσκεψη, όπως την έχουν χαρακτηρίσει νοτιοαφρικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης και η μικρή ουκρανική κοινότητα της χώρας καταδίκασαν την επίσκεψη.

Εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έφθασε νωρίς σήμερα το πρωί στη χώρα και αναμένεται να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την Παντόρ στις 12.00 ώρα Ελλάδος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα θεωρεί τη Νότια Αφρική ουδέτερη όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει εκφράσει την επιθυμία να διαμεσολαβήσει.

Η Παντόρ έχει επανειλημμένως επιμείνει να μην στηρίξει η χώρα της καμία πλευρά και έχει επικρίνει τη Δύση για την επιλεκτική καταδίκη της Ρωσίας ενώ παράλληλα αγνοεί άλλες επιθετικές ενέργειες, όπως η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Παρότι η Νότια Αφρική έχει διακηρύξει την ουδετερότητά της ως προς τη σύγκρουση και απείχε από την ψηφοφορία των ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη, έχει διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία υπήρξε φίλη του κυβερνώντος σήμερα Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου όταν ήταν κίνημα απελευθέρωσης κατά της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας.

Ο νοτιοαφρικανικός στρατός πρόκειται να φιλοξενήσει κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Ρωσία και την Κίνα στην ανατολική ακτή της χώρας από τις 17 με 27 Φεβρουαρίου, μια κίνηση που πιθανόν θα επιδεινώσει περαιτέρω τους δεσμούς με την Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή μάλιστα συμπίπτει με την πρώτη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο με πυραύλους Zircon σε κοινά γυμνάσια με σκάφη Κίνας και Νότιας Αφρικής

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, το οποίο φέρει υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ νέας γενιάς, θα συμμετάσχει τον Φεβρουάριο σε κοινά γυμνάσια με σκάφη του ΠΝ της Κίνας και αυτού της Νότιας Αφρικής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναφορά στη συμμετοχή στα κοινά γυμνάσια της φρεγάτας ονόματι Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Γκαρσκόφ, η οποία φέρει πυραύλους Zircon.

Οι πύραυλοι αυτοί κινούνται με ταχύτητες εννιαπλάσιες από εκείνη του ήχου κι έχουν δραστικό βεληνεκές μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Χαρακτηρίζονται οι σημαντικότεροι του νέου ρωσικού οπλοστασίου υπερηχητικών πυραύλων, μαζί με το «όχημα κατολίσθησης» («glide vehicle») Avangard, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 2019.

«Το Ναύαρχος Γκαρσκόφ (…) θα μεταβεί στο σημείο επιμελητειακής υποστήριξης στην Ταρτούς της Συρίας και κατόπιν θα συμμετάσχει σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με (…) σκάφη της Κίνας και της Νότιας Αφρικής», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας, την οποία δεν κατονόμασε.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Αφρικής ανέφεραν πως τα γυμνάσια, τα οποία θα διεξαχθούν από τη 17η ως την 27η Φεβρουαρίου κοντά στο λιμάνι Ντέρμπαν και στον Κόλπο Ρίτσαρντς, έχουν σκοπό να «ενισχυθούν οι ήδη ακμάζουσες σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και την Κίνα».

Πρόκειται για τη δεύτερη κοινή ναυτική άσκηση των τριών χωρών στα ύδατα της Νότιας Αφρικής, έπειτα από αυτή που διεξήχθη το 2019, διευκρίνισε ο νοτιοαφρικανικός στρατός.

Το Ναύαρχος Γκαρσκόφ διεξήγαγε γυμνάσια στη θάλασσα της Νορβηγίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς ο ρώσος πρόεδρος το έστειλε στον Ατλαντικό Ωκεανό, κίνηση που η Δύση εξέλαβε ως ένδειξη πως δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει πίσω στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θεωρεί τα υπερηχητικά όπλα της μέσο για τη διάτρηση των ολοένα πιο εξελιγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Ο κ. Πούτιν έχει προειδοποιήσει πως τα αμερικανικά συστήματα ενδέχεται μια μέρα να είναι σε θέση να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους με πυρηνική γόμωση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ισορροπία δύναμης.

Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και χρόνια σε κούρσα για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, που θεωρείται τρόπος να αποκτηθεί πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, λόγω της ταχύτητάς τους και της δυσκολίας ως προς τον εντοπισμό τους.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom