Στη Σαουδική Αραβία για επίσημη επίσκεψη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι έφτασε στο Ριάντ την Τρίτη και τον υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Βασιλιάς Χαλίντ ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος φιλοξενήθηκε στο παλάτι Al-Yamamah από τον βασιλιά Σαλμάν, όπου παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ και ο Ελ-Σίσι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αυτές, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια συνάντησης.

Ο Οσάμα Νουγκάλι, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων και της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών χωρών.

Πρόσθεσε ότι ο μεγάλος αριθμός συμφωνιών, μνημονίων και πρωτοκόλλων μεταξύ των δύο χωρών δίνει στη σχέση τους μια στρατηγική διάσταση, πέρα ​​από την ιστορική, θρησκευτική και αραβική διάσταση.

Ο Νουγκάλι σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αίγυπτο και ο τελευταίος ήρθε δεύτερος μεταξύ των χωρών για τις οποίες εκδόθηκαν επενδυτικές άδειες στο Βασίλειο το 2020.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφεραν στο Arab News ότι η επίσκεψη θα διαρκέσει λίγες ώρες. Ο Ελ Σίσι επισκέφτηκε στο παρελθόν το Κουβέιτ και αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα το Ομάν.

Ο Wissam Abdel Alim, δημοσιογράφος που ειδικεύεται στις αραβικές υποθέσεις στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram, είπε στο Arab News ότι αναμένει ο El-Sisi να συζητήσει με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας την οικονομική συνεργασία και τις επιπτώσεις της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας στις παγκόσμιες αγορές.

ViaDiplomacy Newsroom