Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ο Νίκος Δένδιας – Επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρου και ΗΑΕ

Διαδοχικές συναντήσεις αναμένεται να έχει την Τρίτη 31 Μαΐου, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Αναλυτικότερα, αρχικά θα συναντηθεί με την ομόλογό του Δρ Bisera Turković, αναπληρώτρια πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών και Υπουργό Εξωτερικών της. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες, ενώ κοινές δηλώσεις στον Τύπο θα γίνουν περί ώρα 11:45 (τ.ω.).

Κατόπιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Zoran Tegeltija, ο οποίος θα του παραθέσει γεύμα εργασίας. Εν συνεχεία, θα έχει επαφές με τα μέλη του συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ειδικότερα, με τον Šefik Džaferović (Πρόεδρο) ώρα 13:00, τον Željko Komšić ώρα 13:50 και τον Milorad Dodik ώρα 16:30.

Τέλος, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Josip Brkić και με τη δήμαρχο της πόλεως, Benjamina Karić. Οι συζητήσεις αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εστιάσουν σε θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, καθώς και στις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κύπρου και ΗΑΕ

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ισράηλ, Κύπρου και ΗΑΕ.

Με τον Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή Κόλπου. Επίσης, ο ΥΠΕΞ Δένδιας ενημέρωσε ομόλογο για όξυνση τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο,όσο και επί του πεδίου, καθώς και για επισκέψεις του σε Δ.Βαλκάνια

ViaDiplomacy Newsroom