Στην Αθήνα για συναντήσεις με Μητσοτάκη – Δένδια ο στρατηγός Χαφτάρ

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Χαφτάρ αφίχθη στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 8.30 το απόγευμα, σε μία πτήση που κρατήθηκε μυστική σχεδόν έως και την προσγείωση του αεροπλάνου. Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα διοργανώθηκε και εκτελέστηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και για λόγους ασφαλείας.

O επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου είχε σύντομο άτυπο ραντεβού με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην ιδιωτική συναντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Το πρωί της Παρασκευής, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης θα συναντηθεί και επισήμως με τον κ. Ν. Δένδια στις 10:30 το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθεί, στη μία μετά το μεσημέρι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η επίσκεψη Χαφτάρ διοργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικόττητας, ενώ δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο των Αθηνών.

Μία ένδειξη ότι κάτι επίκειτο προσέφερε πάντως κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης (στον Alpha) o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το ότι απουσιάζουμε από τη διάσκεψη της Λιβύης, δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε διπλωματία. Και τις επόμενες ώρες θα ακούσετε μερικές ειδήσεις», είπε o πρωθυπουργός, χωρίς βεβαίως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Χ. Χαφτάρ είχε δημοσιοποιήσει τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ σήμερα κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας στη Λιβύη, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη χώρα επιβεβαιώνοντας και τη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Βερολίνου.

(πηγή: Καθημερινή)

ViaDiplomacy Newsroom