Στην εταιρεία FNSS η κατασκευή των 260 νέων οχημάτων αντιαρματικών πυραύλων του Τουρκικού Στρατού (Video)

Στην τουρκική εταιρεία FNSS ανατέθηκε από το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της γειτονικής χώρας η κατασκευή 76 τροχοφόρων και 184 επρυστριοφόρων οχημάτων φορέων αντιαρματικών πυραύλων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί πριν από περίπου 5 χρόνια και μόλις τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε ο νικητής. Εκτιμάται ότι τα οχήματα που επιλέχτηκαν είναι το τροχοφόρο  Pars 4×4 εξοπλισμένο με εκτοξευτή πυραύλων και το ερπυστριοφόρο όχημα Kaplan STA Px ή εναλλακτικά το Kaplan-20.

pars 4 x4

Και τα δύο οχήματα τροχοφόρο και ερπυστριοφόρο θα εξοπλιστούν με ένα τηλεχειριζόμενο πυργίσκο ο οποίος φέρει δύο αντιαρματικούς πυραύλους  Mizrak-O τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής και ηλεκτρο-οπτικό συγκρότημα για τον εντοπισμό και στόχευση του στόχου.

Ο πύραυλος Mizrak-O έχει εμβέλεια 200-4.000 μέτρα βάρος 35 κιλά μήκος 1,7 μέτρα διάμετρο 160 χλστ και μπορεί να επιτύχει άμεσο πλήγμα ή να πλήξει το στόχο στο άνω τμήμα του.

Το βλήμα διαθέτει αισθητήρα Imaging Infra-Red (IIR)  γεγονός που επιτρέπει την σκόπευση του στόχου είτε πριν ή μετά την εκτόξευση του αφού χάρις στο σύστημα αμφίδρομης ραδιοζεύξης που διαθέτει ο χειριστής μπορεί να  παρέμβει κατά την διάρκεια της πτήσης του βλήματος προς το στόχο.

Το βλήμα εναλλακτικά μπορεί να πλήξει το στόχο αυτόνομα χωρίς την παρέμβαση του χρήστη χάρις στον αισθητήρα που διαθέτει ο οποίος μπορεί να εντοπίσει και να εγκλωβίσει το στόχο αυτόματα.

Τα νέα συστήματα θα αντικαταστήσουν σταδιακά τους αμερικανικού πυραύλους BGM-71 TOW II συμβάλλοντας στην περεταίρω εξοπλιστική αυτονόμηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.