Στην Κύπρο ο Άιντα των Ηνωμένων Εθνών – Οι ερμηνείες για το κυπριακό

Εξελίξεις σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, με την κάθοδο στην Κύπρο, του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Η επίσκεψη του Άιντα συνδέεται με την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός και την εκπνοή, αύριο, της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλομένους, Navtex.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άιντα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Aναμένεται να μεταβεί το απόγευμα στην Άγκυρα ενώ αύριο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους της τούρκικης κυβέρνησης.

O Άιντα επιδιώκει όπως, αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη, να ανακοινώσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο καθορισμός της έναρξης των διαπραγματεύσεων εντός Μαΐου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Άγκυρα αναλώνεται δύο παράλληλες κινήσεις που γίνονται ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Όταν εγείρεται το Κυπριακό υποστηρίζει μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο στη βάση «των παραμέτρων του ΟΗΕ», παραπέμποντας για τους γνωρίζοντες στο σχέδιο Ανάν. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως οι Τούρκοι δεν αποκρύβουν ότι προτεραιότητά τους είναι το θέμα του φυσικού αερίου.

Η θέση τους για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων και μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας με αγωγούς αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Το σχέδιο Β σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα είναι είτε πάγωμα των ερευνών μέχρι τη λύση (συμφωνούν και τα Ηνωμένα Έθνη) είτε παράλληλες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό, το τελευταίο, θα σήμαινε τερματισμό της διαδικασίας και αύξηση της έντασης καθώς όπως εκτιμάται θα εκπληρωθεί και η εξαγγελία του Ερντογάν για μεταφορά πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.