Στην Νέα Υόρκη ακόμα και τα γεύματα έχουν «άρωμα» Ελλάδας

 «Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Γιατί; Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1.4 δισεκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν αυτό. Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ πρέπει να το διορθώσουν αυτό.»

Αυτή ΄ήταν η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου μετά την αποτυχημένη «απόβαση» στην Νέα Υόρκη, στην οποία είδε τους Αμερικανούς να του γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα και ο ουρανοξύστης που εγκαινίασε δεν συγκίνησε κανέναν, πέρα από κάποιους που θέλησαν να εκβιάσουν πολιτικά τον Πρόεδρο της Κύπρου και την Ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κάνει αισθητή την παρουσία της στην Νέα Υόρκη και τείνει να γίνει το επ΄ίκεντρο στις επαφές στα πλαίσια της 76η σύνοδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε μια σειρά σημαντικων συναντήσεων όπως με τον ΥΠΕΞ της Αλγερίας, τον Γενικ΄ό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και την Τριμερή με τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Κύπρου.

Ακόμα και οι στιγμές χαλάρωσης, όπως τα γεύματα, αποδεικνούν το κλίμα που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Διπλωματία. Έτσι ο Νίκος Δένδιας γευμάτισε στο ίδιο τραπέζι με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Αυστρίας, Μπαχρέιν και Σαουδικής Αραβίας.

ViaDiplomacy Newsroom