Στην ομίχλη του «Αϊζενχάουερ» η Τουρκία και οι Σύμμαχοι της – Μεταβαίνει στη Σούδα και το επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στο ναύσταθμο τα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα το Σάββατο, θα επισκεφθεί την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα παραπάνω αναφέρει επικαλούμενο πληροφορίες το zarpanews. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στην επίσκεψή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το USS Dwight D. Eisenhower θα καταπλεύσει στη Σούδα, δηλαδή στο μοναδικό ναύσταθμο της Μεσογείου ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου αφού διαθέτει τον προβλήτα Κ-14.

Ξανά μήνυμα στην Τουρκία και στους Συμμάχους της

Τον περασμένο Αύγουστο, στην κορύφωση της Ελληνοτουρκικής κρίσης και το διάστημα από αρχές του μήνα μέχρι τις 20/9, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε μόνο την Τουρκία, αλλά και τους δύο συμμάχους της, το «Αϊζενχάουερ» βρέθηκε νότια της Κρήτης όπου πραγματοποίησε ασκήσεις με το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα.

Έξι μήνες μετά το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, σε μια ακόμη κρίσιμη φάση των Ελληνοτουρκικών, και την ώρα που η χώρα δέχεται ασύμμετρες επιθέσεις. Η ελλιμενισμός στην Σούδα και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ένα σαφές μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ, και αυτή την φορά όχι μόνο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, αλλά και του Λευκού Οίκου, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά

Ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο


Το «Αϊζενχάουερ» είναι ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, φόβος και τρόμος των θαλασσών και καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως «Ike») είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας. Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τα δέκα αερομεταφορείς κατηγορίας Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower. Το πλοίο ονομάστηκε αρχικά απλώς ως USS Eisenhower, σαν το επικεφαλής πλοίο της κατηγορίας, Nimitz, αλλά το όνομα άλλαξε στην παρούσα μορφή του στις 25 Μαΐου 1970.

Ο αερομεταφορέας, όπως και όλοι οι άλλοι της κατηγορίας της, κατασκευάστηκε στην εταιρεία Newport News Shipbuilding Company στη Βιρτζίνια, με τον ίδιο σχεδιασμό με το επικεφαλής πλοίο, αν και το πλοίο έχει αναθεωρηθεί δύο φορές για να το φέρει στα πρότυπα αυτών που κατασκευάστηκαν πιο πρόσφατα.

Από την έναρξη λειτουργίας του, ο Dwight D. Eisenhower συμμετείχε σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Eagle Claw κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του Ιράν το 1980, καθώς και του Πολέμου του Κόλπου στη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μπορεί να «κουβαλά» περί τα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

ViaDiplomacy Newsroom