Στην παρέλαση της 9ης Μαίου στην Μόσχα το άρμα μάχης T-14 ARMATA και το πυροβόλο 2S35 “Koalitsiya-SV”

Δύο νέα οπλικά συστήματα πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μάιου στην Μόσχα σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Πρόκειται για το νέο άρμα μάχης του ρωσικού Στρατού το περίφημο πλέον T-14 ARMATA και το αυτοκινούμενο πυροβόλο των 152 χλστ  τύπου 2S35 “Koalitsiya-SV”.

Το νέο ρωσικό άρμα αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών των Ρώσων σχεδιαστών να αξιοποιήσουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τους πολέμους στους οποίους έχουν εμπλακεί τα τελευταία 20 χρόνια ο ρωσικός Στρατός.

Το νέο άρμα αναπτύχθηκε από την εταιρεία Ural Design Bureau of Transport Machine-Building και βασική ιδέα των σχεδιαστών της εταιρείας ήταν η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας επί της οποίας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σειρά οχημάτων όπως το Τ-14 ARMATA, το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Kurganets-25 το αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S35 Koalitsiya-SV, το όχημα περισυλλογής BREM-T T-16 και ο πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών BM-2 (TOS-2).

ARMATA

Το T-14 ARMATA έχει βάρος 45-55 τόνους, πλήρωμα τριμελές, είναι εξοπλισμένο με το πυροβόλο λείας κάνης 2Α82 των 125/48 χλστ τοποθετημένο σε μη επανδρωμένο πύργο, με αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου και απόθεμα 32-40 βλημάτων, ενώ ο δευτερεύον οπλισμός του αποτελείται από ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο 30 χλστ τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά του πύργου και ένα τετράκανο πυροβόλο των 12,7 χλστ επίσης τηλεχειριζόμενο τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά του πύργου.

Και τα δύο πυροβόλα έχουν δυνατότητα μεγάλης ανύψωσης. Επιπλέον το άρμα διαθέτει σύστημα ενεργής προστασίας Afganit με 8 βλήματα άμεσου πλήγματος κατά επερχόμενων αντιαρματικών πυραύλων που ελέγχονται από ραντάρ χιλιοστομετρικού μήκους κύματος.

Επιπλέον το Τ-14 ARMATA διαθέτει εκρηκτική θωράκιση τύπου Kaktus. Το άρμα είναι εξοπλισμένο με ένα κινητήρα ντίζελ A-85-3A ο οποίος αποδίδει 1500 ίππους και με κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων.

Το άρμα μπορεί να επιτύχει ταχύτητα 65-75 χλμ/ώρα και αυτονομία 500 χλμ. Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) του πυροβόλου προέρχεται από το ΣΕΠ Kalina του άρματος μάχης T-90MS και συνεργάζεται με ένα σύγχρονο Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου.

Το T-14 ARMATA διαθέτει ανεξάρτητο πανοραμικό περισκόπιο για τον αρχηγό του πληρώματος και σκοπευτικό του πυροβολητή.

Το δεύτερο οπλικό σύστημα που θα παρουσιαστεί στην παρέλαση της 9ης Μαίου είναι το αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S35 “Koalitsiya-SV” διαμετρήματος των 152 χλστ, το οποίο αποτελεί τον διάδοχο του πυροβόλου 2S19 MST-A επίσης διαμετρήματος των 152 χλστ.

2S35 BEST

Το νέο ρωσικό πυροβόλο έχει βάρος 48 τόνους και θα μπορεί να πλήξει στόχους με ακρίβεια σε απόσταση μέχρι και 70 χλμ με τα νέα πυρομαχικά που έχουν αναπτυχθεί.

Και τα δύο οπλικά συστήματα πρόκειται να φέρουν την επανάσταση στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και πονοκέφαλο στους σχεδιαστές οπλικών συστημάτων της Δύσης που θα πρέπει να βρουν τις δικές τους προτάσεις για τον εξοπλισμό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με ανάλογων δυνατοτήτων συστήματα.

2S35B

Φυσικά μεγάλο ζητούμενο, είναι το κόστος παραγωγής του T-14 ARMATA και του 2S35 “Koalitsiya-SV”, αφού η ανάπτυξη και ολοκλήρωση νέων επαναστατικών τεχνολογιών στα δύο οπλικά συστήματα, αυξάνει το κόστος παραγωγής τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον αριθμό των T-14 ARMATA και 2S35 “Koalitsiya-SV” που πρόκειται να παραγγελθούν από το ρωσικό κράτος.

Από την άλλη πλευρά, η Δύση θα πρέπει να ξεκινήσει ένα σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα για νέα οπλικά συστήματα, αφού για δύο δεκαετίες είχε επαναπαυθεί στις δάφνες του νικητή του Ψυχρού Πολέμου, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις χαμηλής έντασης, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.