Στην Σαουδική Αραβία ψάχνουν λύσεις για μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια οι Ιαπωνικές εταιρείες

Η Ιαπωνία ελπίζει ότι μια επίσκεψη του πρωθυπουργού της στη Σαουδική Αραβία θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, δήλωσε την Κυριακή στο Arab News Japan ο Noriyuki Shikata, γραμματέας δημοσίων υποθέσεων του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Ο Σικάτα είπε επίσης ότι γνωρίζει τις μεταρρυθμίσεις που συμβαίνουν στη Σαουδική Αραβία, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε την Ιαπωνία όσον αφορά την κάλυψη του χάσματος μεταξύ των φύλων, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Ιαπωνία έχει επίγνωση της ανάγκης της να κάνει περισσότερα όσον αφορά την ισότητα των φύλων, είπε ο Shikata, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη.

«Καθώς η Σαουδική Αραβία εισάγει νέα μέτρα πολιτικής που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων, μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον», είπε.

Τα σχόλια του Shikata έγιναν καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida έφτασε στην Τζέντα το απόγευμα της Κυριακής.

Μαζί του είχε μια ιαπωνική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, έτοιμη να εξερευνήσει μια Σαουδική Αραβία γεμάτη ευκαιρίες επενδύσεων και συνεργασίας.

Αργότερα την Κυριακή, ο Kishida, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, παρευρέθηκε στη συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Σαουδικής Αραβίας-Ιαπωνίας μαζί με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih.

Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιαπωνίας.

Ο Shikata περιέγραψε την επίσκεψη του Kishida ως «πολύτιμη ευκαιρία» για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών. «Στη Τζέντα, η Κισίντα συζητά πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων σε οικονομικούς τομείς», είπε.

«Η Σαουδική Αραβία εργάζεται σκληρά για το Vision 2030 για τη μεταρρύθμιση της (της) οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και τη διαφοροποίηση των βιομηχανιών της».

Ο Shikata εξήγησε ότι η Ιαπωνία εξαρτάται από τη Σαουδική Αραβία για τις εισαγωγές πετρελαίου, αλλά το σχέδιο είναι να βασιστεί σε αυτό. «Θέλουμε να προχωρήσουμε σε νέους τομείς απανθρακωμένης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου ή της αμμωνίας. Βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία ως μια μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγή είτε πράσινης είτε μπλε ενέργειας για το μέλλον», είπε.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα επιταχύνει τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τον Shikata, ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης της Kishida είναι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ένα πεδίο στο οποίο η Ιαπωνία θέλει να συνεργαστεί περαιτέρω με τη Σαουδική Αραβία.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Ορισμένες από τις ιαπωνικές εταιρείες που επισκέπτονται αυτήν τη στιγμή την Τζέντα αναζητούν να αναπτύξουν νέες λύσεις για την πράσινη μετάβαση», είπε.

«Πιστεύουμε ότι εάν περισσότεροι Ιάπωνες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών, επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία, θα βρουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία».

Ο Shikata είπε ότι ο Kishida σχεδίαζε να προτείνει έναν «παγκόσμιο κόμβο πράσινης ενέργειας».

Και πρόσθεσε: «Αυτό το παγκόσμιο ταξίδι πράσινης ενέργειας θα μπορούσε να περιλαμβάνει υδρογόνο στην αλυσίδα εφοδιασμού ή πράσινα υλικά, όπως ο πράσινος χάλυβας και όλα όσα σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες για αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι η Kishida είναι πιθανό να προτείνει αυτήν την ιδέα».

Ο Shikata πιστεύει ότι η σχέση μεταξύ του Βασιλείου και της Ιαπωνίας βρίσκεται στο κατώφλι ενός μετασχηματισμού. Το έθεσε ως εξής: Η Ιαπωνία εισάγει μεγάλο μέρος του πετρελαίου της από τη Σαουδική Αραβία, αλλά σε 10 με 20 χρόνια, η σύνθεση της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

«Δεδομένου ότι η Ιαπωνία εξαρτάται τόσο πολύ από το Βασίλειο για την ενέργεια, πιστεύουμε ότι αυτή η στενή συνεργασία θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετική βάση για μελλοντικά σχέδια», είπε.

Όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη, ο Shikata είπε ότι η Ιαπωνία «καλωσορίζει» τη νέα συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

«Έχουμε διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν, οπότε όταν προέκυψαν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών, ήταν καλά νέα για την περιοχή», είπε.

Η Ιαπωνία υπήρξε προορατική για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

«Η Ιαπωνία προσπαθεί να είναι εποικοδομητική στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά», είπε ο Shikata.

«Η Ιαπωνία ήταν προληπτική στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων. Θέλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί».

Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία γνωρίζει τη στάση της Σαουδικής Αραβίας για την κατάσταση και η ασιατική χώρα είναι «πρόθυμη» να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Βασιλείου.

Η Ιαπωνία συμμετέχει επίσης σε ορισμένα έργα ανάκαμψης στην Υεμένη μέσω του ΟΗΕ και ελπίζει να προωθήσει την ειρήνη και εκεί.

Προχωρώντας στα άλλα γεωπολιτικά θέματα, ο Shikata επεσήμανε ότι η Kishida έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

«Επειδή η Ιαπωνία υπέφερε από μια καταστροφή σε πυρηνικό εργοστάσιο το 2011, υπήρχε προσδοκία από την ουκρανική πλευρά να υποστηρίξει την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την κατάπαυση του πυρός», είπε ο Σικάτα.

Καθώς η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Shikata είπε στο Arab News Japan ότι οι πολιτιστικές εξελίξεις είναι επίσης σημαντικές.

«Καταλαβαίνω ότι ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι μεγάλος θαυμαστής των anime», είπε, επισημαίνοντας ότι το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, έχει κάνει «επενδύσεις στη βιομηχανία του θεάματος», μια από τις οποίες είναι «ένας σημαντικό στη Nintendo.”

Αναλύοντας το θέμα, ο Shikata είπε: «Δεδομένης αυτής της εκτίμησης του λαού της Σαουδικής Αραβίας για την ιαπωνική ποπ κουλτούρα ή τα anime, νομίζω ότι υπάρχει χώρος για νεαρούς φοιτητές από τη Σαουδική Αραβία να έρθουν στην Ιαπωνία και να αρχίσουν να μαθαίνουν ιαπωνικά επειδή ενδιαφέρονται για το anime»

Πρόσθεσε ότι η εκτίμηση για το επιτυχημένο anime «Captain Tsubasa» ή «Captain Majid», στον αραβικό κόσμο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για πολιτιστικές ανταλλαγές.

Καθώς η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση το 2030, αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την υποψηφιότητά της πριν από την τελική ψηφοφορία τον Νοέμβριο.

«Η Σαουδική Αραβία είναι πολύ καλή υποψήφια και ελπίζουμε ότι στην Osaka, Kansai Expo 2025, το περίπτερο της Σαουδικής Αραβίας θα είναι πολύ δημοφιλές», είπε ο Shikata.

«Είμαι σίγουρος ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι πολύ ανταγωνιστική υποψήφια όσον αφορά τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων».

Ο Kishida θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ για να συνεχίσει το πρώτο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021.

ViaDiplomacy Newsroom