Στην Τουρκία στις 6 και 7 Μαΐου ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Στην Άγκυρα θα βρεθεί το διήμερο 6 και 7 Μαΐου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης και εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί με τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς S -400.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει στην συνάντηση που θα έχει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) με μέλη του Διαλόγου για τη Μεσόγειο (MD),  στην Άκυρα.

«Στο περιθώριο θα έχει διμερείς συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λίγες ώρες πριν την σημερινή επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αποστασιοποιείται από τη στρατιωτική συμμαχία επειδή σύναψε συμφωνία με τη Ρωσία για να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400,  προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν πρέπει, εξαιτίας της αγοράς αυτής, να αποκλεισθεί από το πρόγραμμα των αεριωθουμένων F-35.

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα γίνεται στην 25η επέτειο της έναρξης του Διαλόγου για τη Μεσόγειο (MD), το πρόγραμμα συνεργασίας για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που ξεκίνησε από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο το 1994. Σε αυτό συμμετέχουν επτά χώρες εκτός ΝΑΤΟ από την περιοχή της Μεσογείου και συγκεκριμένα οι, Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία.

ViaDiplomacy Newsroom