Στήριξη σε Βαρθολομαίο και κυρώσεις για τους S-400 φοβάται η Άγκυρα

Άρθρο γνώμης δημοσιεύεται στην εφημερίδα Cumhuriyet, του γνωστού δημοσιογράφου Barış Doster, με τίτλο «Ποιος ο βασικός στόχος της επίσκεψης Pompeo στο Πατριαρχείο;»

Αναφέρει πως η θρησκεία είναι συνδεδεμένη στην ιστορία με πολιτικούς, διπλωμάτες και κατασκόπους και πολλές φορές χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στο πλαίσιο αυτό. Μάλιστα όλα τα πολιτικά και διπλωματικά βήματα που βρίσκονται στον άξονα θρησκευτικών επιρροών είναι αρκετά ισχυρά.’

«Απόδειξη των ανωτέρων η επίσκεψη Pompeo στην Τουρκία. Η αναιδής του στάση έθιξε την ελευθερία, ακεραιότητα και πολιτική ενότητα και απέδειξε για ακόμη μια φορά πως αγνοεί την ύπαρξη του τουρκικού δικαίου, θίγοντας την εθνική μας υπερηφάνεια».

Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αγνόησε τους Τούρκους ιθύνοντες και είχε ως βασικό του συνομιλητή το «Ρωμιό Πατριάρχη Φαναρίου». Σκοπός του να υποστηρίξει τον Πατριάρχη που αυτοαποκαλείται οικουμενικός και να αποδείξει στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο πως αποδέχεται την οικουμενικότητα του.

Όπως αναφέρει ο Doster «ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και της Ευρώπης ασκεί επί σειρά ετών πίεση στην στην Τουρκία να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Ο Pompeo που θέλει το 2024 να είναι υποψήφιος στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το μετέτρεψε αυτό σε ευκαιρία. Το πρόβλημα δεν είναι θρησκευτικό, είναι νομικό και πολιτικό. Η Τουρκία κρατά μια παθητική στάση στην όλη κατάσταση που ενθαρρύνει τους δυτικούς. Πρέπει η συμπεριφορά της να είναι αυστηρότερη απέναντι στην αναίδεια αυτή και να μην προσπερνά το θέμα με απλές καταδίκες.

Δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι προσπάθειες του Πατριαρχείου να καταστεί κράτος εν κράτει και να συμπεριφέρεται ο Πατριάρχης ως κυβερνητικός αξιωματούχος και όχι ως θρησκευτικός λειτουργός».

Το άρθρο παραθέτει στη συνέχεια στις δηλώσεις της Sibel Özel, καθηγήτριας δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και -όπως σημειώνεται- από τους ειδικούς στο θέμα αυτό. Η Özel προειδοποιεί πως «η Τουρκία δεν έχει επιτρέψει στο Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον όρο οικουμενικός.

Η χρήση του τίτλου αυτού από τον Πατριάρχη έχει νομικές και πολιτικές συνέπειες. Εάν το Πατριαρχείο γίνει οικουμενικό, θα εξαφανισθεί η υποχρέωση του Πατριάρχη να είναι Τούρκος πολίτης. Το Πατριαρχείο θα έχει νομική προσωπικότητα στο διεθνές δίκαιο, θα αποκτήσει νομική οντότητα, θα υπερβεί το τουρκικό δίκαιο και θα γίνει θεσμός του διεθνούς δικαίου. Αυτή η κατά της Τουρκίας επιβολή δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο των μειονοτήτων στην Τουρκία και καμία σχέση με τη θρησκεία. Απαιτούνται από την Τουρκία όχι δικαιώματα και νόμοι, αλλά προνόμια και προτεραιότητες. Η εθνική κυριαρχία είναι ένα σύνολο, με πολιτικές, νομικές, οικονομικές και άλλες διαστάσεις.

Είναι αδιαίρετη και δεν μεταβιβάζεται. Ο Mustafa Kemal Atatürk και η Δημοκρατία μας μας το έχουν διδάξει»

(πηγή: Hellas Journal)

ViaDiplomacy Newsroom