Στις 30 Μαρτίου καθελκύεται το δεύτερο ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Yasen

Στις 30 Μαρτίου 2017 πρόκειται να καθελκυστεί στα ναυπηγεία Sevmash στο Severodvinsk στη Λευκή θάλασσα, το δεύτερο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Yasen του Ρωσικού Ναυτικού.

Πρόκειται για το υποβρύχιο K-561 Kazan κλάσης Yasen (Project 885M), το δεύτερο υποβρύχιο του ναυπηγικού προγράμματος επιθετικών υποβρυχίων της κλάσης Yasen το οποίο όμως ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό σκάφος της κλάσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο υποβρύχιο της υποκλάσης Yasen μετά από το οποίο θα ακολουθήσουν τέσσερα υποβρύχια που βρίσκονται υπό ναυπήγηση και ενός ακόμη του οποίου η ναυπήγηση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2017.

Η ναυπήγηση του υποβρυχίου K-561 Kazan ξεκίνησε το 2009 και θα παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό το 2018, ενώ τα υπόλοιπα K-573 Novosibirsk, K-571 Krasnoyarsk (το οποίο βρίσκεται στην φάση των βιομηχανικών δοκιμών), Arhangelsk και Perm, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κατασκευής των οποίων η ναυπήγηση ξεκίνησε το 2013, 2014, 2015 και 2016 αντίστοιχα.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα ναυπηγηθούν 12 υποβρύχια κλάσης Yasen τα οποία θα αντικαταστήσουν τα εννέα υποβρύχια κλάσης Akula που υπηρετούν στο Ρωσικό Ναυτικό.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.