Στο 40% η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Τουρκικής Αεροπορίας μετά τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν

Στο 40% έπεσε η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Τουρκικής Αεροπορίας μετα το πραξικόπημα και τις εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στο ανθρώπινο δυναμικό της Αεροπορίας της γειτονικής χώρας.

Πιο αναλυτικά από τους συνολικά 675 πιλότους που θεωρητικά στελεχώνουν την Τουρκική Αεροπορία 213 αποστρατεύτηκαν εκ των οποίων οι 150 ήταν πιλότοι μαχητικών τύπου F-16C/D και F-4E 2020 Terminator.

Ουσιαστικά από τους 450 πιλότους μαχητικών που θεωρητικά διαθέτει η Τουρκική Αεροπορία το 1/3 δηλ 150 πιλότοι αποστρατεύτηκαν οδηγώντας την Αεροπορία να χάσει το 60% της επιχειρησιακής ετοιμότητας που επεδείκνυε προ του πραξικοπήματος.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των μαζικών αποστρατεύσεων που ανακοινώθηκαν εχτές σύμφωνα με τις οποίες  από την Τουρκική Αεροπορία αποστρατεύτηκαν 30 Πτέραρχοι, 314 Αξιωματικοί και 117 Υπαξιωματικοί, από το Τουρκικό Στρατό αποστρατεύτηκαν 87 Στρατηγοί, 726 Αξιωματικοί και 256 Υπαξιωματικοί, ενώ από το Τουρκικό Ναυτικό αποστρατεύτηκαν 32 Ναύαρχοι, 59 Αξιωματικοί και 63 Υπαξιωματικοί.

Συνολικά αποστρατεύτηκαν 149 από τους 358 Στρατηγούς, Πτεράρχους και Ναυάρχους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δηλ το 41% της Ανώτατης Στρατιωτικής Ηγεσίας της χώρας.    Τέλος 178 Στρατηγοί, Πτέραρχοι και Ναύαρχοι βρίσκονται υπό κράτηση και εξετάζεται η πιθανότητα αποστράτευσης τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότεροι από τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της Τουρκικής Αεροπορίας που αποστρατεύτηκαν προέρχονταν από την αεροπορική βάση του Akinci (4ncu AJÜ) η οποία ήταν και το αρχηγείο των πραξικοπηματιών.

Συνολικά 110 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και πιλότοι από την συγκεκριμένη βάση αποστρατεύτηκαν ενώ 29 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και πιλότοι αποστρατευτήκαν από την αεροπορική βάση της Καισάρειας (12nci HUAÜ).

Τέλος 8 πιλότοι από την αεροπορική βάση του  Diyarbakir (8nci AJÜ) οδηγήθηκαν εκτός των τάξεων της Τουρκικής Αεροπορίας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.