Στο Κόσοβο τιμούν την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999

Την στιγμή που το 64% των Σέρβων δεν θα δεχόταν μια συγνώμη από το NATO για τους βομβαρδισμούς του 1999, στο Κόσοβο υπάρχει άλλο κλίμα για την επέτειο των 20 χρόνων.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, βρέθηκε στο μνημείο της KFOR και κατέθεσε στεφάνι.

Στη λεωφόρο «Μπιλ Κλίντον» στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κοσόβου, βρίσκεται το άγαλμα του πρώην Αμερικανού προέδρου, το οποίο ζυγίζει 900 κιλά, απεικονίζεται ο Μπίλ Κλίντον χαμογελώντας να χαιρετά τα πλήθη, και στο δεξί του χέρι κρατάει το σχετικό ντοκουμέντο από το 1999, με το οποίο ενέκρινε τότε, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας, που διήρκησαν 78 ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων και άλλων δυνάμεων ασφαλείας από το Κόσοβο.

Στα μέσα του Μαρτίου του 2004, το Κόσοβο παραδόθηκε στην τυφλή εθνικιστική βία. Δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν και πάνω από 600 τραυματίστηκαν στα χειρότερα επεισόδια από τη λήξη του πολέμου του 1999. Έγιναν μαζικές επιθέσεις Αλβανών αυτονομιστών κατά των Σέρβων και μελών της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), κάηκαν εκκλησίες και έγιναν πολλές καταστροφές.

ViaDiplomacy Newsroom