Στόχους μέσα σε σαουδαραβικό έδαφος βομβάρδισαν οι Houthi

Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι περνάνε οι αντάρτες Houthi βομβαρδίζοντας παραμεθόριες πόλεις της Σαουδικής Αραβίας προκαλώντας καταστροφές και τραυματίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενωμένων αραβικών Δυνάμεων που μάχονται κατά των ανταρτών Στρατηγό Ahmed Asseri οι Houthi έπληξαν με πυροβολικό παραμεθόριες πόλεις και χωρία της Σ. Αραβίας όπως την πόλη Najran καθώς και στρατιωτική βάση βόρεια της πόλης αυτής όπου 8 άτομα σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για μια αλλαγή της μέχρι σήμερα στρατηγικής που ακολουθούσαν οι Houthi οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βομβαρδιστικά της αραβικής συμμαχίας που εδώ και αρκετές εβδομάδες πλήττουν στόχους στις περιοχές της Υεμένης που οι αντάρτες ελέγχουν.

Με τον τρόπο αυτό οι αντάρτες προκαλούν να μεταφέρουν στο έδαφος του Βασιλείου την πολεμική σύγκρουση που διαρκεί χρόνια στην Υεμένη και να προκαλέσουν μια διάχυση της κρίσης στις νότιες περιοχές της Σ. Αραβίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας οι δυνάμεις των αραβικών κρατών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά των Houthi θα απαντήσουν άμεσα στις συγκεκριμένες επιθέσεις και θα προστατέψουν τους πολίτες του Βασιλείου.

Πάντως ο Στρατηγός Ahmed Asseri δεν έκανε καμία αναφορά για πιθανή στρατιωτική χερσαία επιχείρηση των σαουδαραβικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Υεμένης αν και μερικές ημέρες νωρίτερα αυτό το ενδεχόμενο δεν είχε αποκλειστεί στο πλαίσιο της προσπάθειας προστασίας των σαουδαραβικών παραμεθόριων πόλεων και χωριών.

Αντιθέτως η Αεροπορία της Σ. Αραβίας πραγματοποίησε σε αντίποινα σειρά επιθέσεων στην πόλη Saada η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Σ. Αραβία και αποτελεί το τοπικό στρατηγείο των Houthi στην βορειοδυτική Υεμένη.

Η αραβική συμμαχία κατά των Houthi δεν επιθυμεί όπως φαίνεται μια χερσαία εμπλοκή στο έδαφος της Υεμένης φοβούμενη για μετεξέλιξη του πολέμου από τακτικό σε ανταρτοπόλεμο.

Κάτι τέτοιο θα εγκλώβιζε τις σαουδαραβικές και λοιπές αραβικές χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα πόλεμο φθοράς αφού ούτως ή άλλως οι Houthi γνωρίζουν τα εδάφη της χώρας τους έχουν μεγάλη υποστήριξη από τον τοπικό πληθυσμό και είναι εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι για στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους.

Ακόμη μια απόδειξη για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Στρατός της Σ. Αραβίας είναι οι σοβαρές ζημιές που υπέστη επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64A+ Apache της Σ. Αραβίας κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή των συνόρων με την Υεμένη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι ζημιές που υπέστην το ελικόπτερο προκλήθηκαν από την αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε και όχι από τα αντιαεροπορικά πυρά των Houthi

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.