Στόχους του FSA στην Homs και στο Idlib με Su-33 και πυραύλους 3M14T Calibr NK έπληξε ο Ρωσικός Στόλος (Video)

Μετά από τέσσερις ημέρες προετοιμασίας και μετά το ατύχημα που συνέβη χτες με την πτώση του αεροσκάφους MiG-29K, ο ρωσικός Στόλος εξαπέλυσε σήμερα στις 10:30 και 11:00 το πρωί  επίθεση κατά στόχων των ανταρτών του FSA.

Αεροσκάφη Su-33 και πύραυλοι cruise  3M14T Calibr NK (NATO: SS-N-30A) που εξαπολύθηκαν από την φρεγάτα RFS Admiral Grigerovich (745) της ομώνυμης κλάσης έπληξαν στόχους των ανταρτών στις περιοχές Homs και Idlib.

Οι στόχοι ήταν αποθήκες πυρομαχικών, κέντρα εκπαιδεύσεως ανταρτών, και βιοτεχνίες κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό οι στόχοι που επλήγησαν είχαν πρώτα ελεγχθεί από Ρώσους και Σύρους ανιχνευτές, οι οποίοι είχαν επιβεβαιώσει την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Τα όπλα αυτά σύμφωνα με τους Ρώσους χρησιμοποιήθηκαν κατα Σύρων στρατιωτών με αποτέλεσμα το θάνατο 3 στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμη 27 ατόμων.

Αν και δεν αναφέρεται ο αριθμός των πυραύλων cruise 3M14T Calibr NK που εκτοξεύτηκαν από την φρεγάτα υπενθυμίζεται ότι το  RFS Admiral Grigerovich (745) διαθέτει μόλις οκτώ συνολικά κάθετους εκτοξευτές τύπου UKSK VLS εξοπλισμένο με πυραύλους 3M14T Calibr NK.

Το συγκεκριμένο βλήμα έχει μήκος 8,9 μέτρα, βάρος πολεμικής κεφαλής 450 κιλά, εμβέλεια 2.500 χλμ, ύψος πλεύσης 4,6-15 μέτρα και ταχύτητα  0,8-2,5-2,9 Μach.

Ο πύραυλος κατευθύνεται προς το στόχο αξιοποιώντας το σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS), δορυφορικών δεδομένων πλοήγησης (GLONASS), ενώ στην τελική φάση τίθεται σε λειτουργία το ενεργό ραντάρ ανεύρεσης στόχων ώστε να εγκλωβιστεί ο στόχος.

Από την άλλη πλευρά τα 8 αεροσκάφη Su-33 που είναι εξοπλισμένα με το νέο σύστημα ναυτιλίας και στοχοποίησης SVP-24 μπορούν να φέρουν πυρομαχικά ακριβείας όπως οι βόμβες KAB-500KR

Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός τα πλοία του στολίσκου του αεροπλανοφόρου RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), βρίσκονται υπό την προστατευτική ομπρέλα των πυραύλων S-300 και S-400 Triumph που έχουν αναπτυχτεί στην παράκτια περιοχή της Συρίας επιτρέποντας την αναχαίτιση οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση 350-350 χλμ.

Γιώργος Τσιμπούκης