Στοκχόλμη: “Ένας στους τρεις Ρώσους διπλωμάτες στη Σουηδία είναι κατάσκοπος”

Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου βιώνει για μια ακόμη φορά η Σουηδία αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Σκανδιναβικής χώρας το 30% των στελεχών της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στη Σουηδία είναι κατάσκοποι.

Όπως δήλωσε το ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Σουηδίας SAPO, Wilhelm Unge, κατα την παρουσίαση της ετήσιας αναφοράς της υπηρεσίας για θέματα αντικατασκοπίας, η Ρωσία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή στον τομέα των πληροφοριών για την Σουηδία.

Αρκετές φορές, επεσήμανε ο Wilhelm Unge, η υπηρεσία κατάφερε να αποτρέψει προσπάθειες Ρώσων διπλωματών να κλέψουν συστήματα σουηδικής κατασκευής και τεχνολογικά επιτεύγματα της χώρας. Όπως επεσήμανε το ανώτερος στέλεχος της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι προσπάθειες των Ρώσων είχαν επικεντρωθεί στην κλοπή τεχνολογιών που σχετίζονται με οπλικά συστήματα.

Αξιοσημείωτο είναι όπως ανέφερε ο Wilhelm Unge, ότι οι νέοι Ρώσοι κατάσκοποι είναι μικρότερης ηλικίας από τους Σοβιετικούς συναδέλφους τους που δρούσαν στη Σουηδία κατα τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο, καλύτερα κίνητρα και αποφασισμένοι να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην σουηδική κοινωνία και συνυπάρχουν χωρίς να διαφέρουν με τους Σουηδούς πολίτες.

Πάντως ο Wilhelm Unge δεν απάντησε στο ερώτημα εαν η σουηδική κυβέρνηση έχει απελάσει Ρώσους κατασκόπους τους τελευταίου μήνες αν και η πίεση που έχει δεχτεί η σουηδική κοινή γνώμη από τα επαναλαμβανόμενα προκλητικά περιστατικά των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων στα σουηδικά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο έχουν προκαλέσει τη δυσφορία των Σουηδών.

Μάλιστα ο εντοπισμός ενός αγνώστου ταυτότητας υποβρυχίου σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα της χώρας και η αδυναμία των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων να το εγκλωβίσουν προκάλεσε έντονη κριτική στη σουηδική κυβέρνηση η οποία προσέτρεξε στην περιορισμένη όμως αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Όπως φαίνεται ο νέος Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε στην Σουηδία η οποία όπως και τότε μετατρέπεται σταδιακά σε ένα από τα πολλά πεδία “κατασκοπευτικής αντιπαράθεσης” της Δύσης με την Ρωσία του Πούτιν.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.