Στόλτενμπεργκ: Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα

 Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα εάν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι πολύ στενοί εταίροι. Είναι εταίροι βελτιωμένων ευκαιριών. Έχουμε εργαστεί μαζί τους, έχουμε ασκηθεί μαζί τους, έχουμε εκπαιδευτεί μαζί τους. Πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στους περισσότερους τομείς. Έχουν οργανωθεί και έχουν καλή διοίκηση στους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας. Έτσι, από πολλές απόψεις, φυσικά, είναι πολύ κοντά στο ΝΑΤΟ. Επομένως, από αυτή την άποψη, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό θα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί στη Σουηδία και στη Φινλανδία εάν θέλουν να υποβάλουν αίτηση. Και νομίζω ότι είναι μια πολιτική απόφαση μεταξύ των 30 Συμμάχων», σημείωσε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά διατηρούν στρατιωτικά ουδέτερο καθεστώς και δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, είναι οι πιο στενοί εταίροι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι ένοπλες δυνάμεις τους πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ καθώς και τα πρωτόκολλα ελέγχου και τις επικοινωνίες τους.

ViaDiplomacy Newsroom