Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ «μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κι ενώ το Κίεβο επιδιώκει την ένταξή του στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν η Ουκρανία να γίνει μέλος της Συμμαχίας, αλλά ταυτόχρονα αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του στην Φινλανδία. Όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα «πλαίσιο» για την αποφυγή κάθε νέας εισβολής στο μέλλον.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έθεσε ως προτεραιότητα να παραμείνει η Ουκρανία ανεξάρτητο κράτος.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Μόσχα, η οποία επικαλέσθηκε τον κίνδυνο μίας τέτοιας εξέλιξης για να δικαιολογήσει την επίθεσή της.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, «ο πόλεμος του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα αλλάξει τα σχέδιά του. Θέλει να ελέγξει την Ουκρανία και δεν ετοιμάζεται για ειρήνη , αλλά για περισσότερο πόλεμο».

«Οφείλουμε επίσης να βρούμε πλαίσια που θα διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία δεν θα εισβάλουν ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.

Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι πλέον καιρός η Άγκυρα και η Βουδαπέστη να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Τόσο η Φινλανδία, όσο και η Σουηδία έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας τους με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο

ViaDiplomacy Newsroom