Στρατηγική συμφωνία της σερβικής UTVA Avio Industrija με την αμερικανική Stavatti Aerospace Ltd. για την κατασκευή μαχητικών (Video)

Ένα ακόμη βήμα για την στήριξη και την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα η Σερβική κυβέρνηση, μέσω της κρατικής εταιρείας Εξοπλισμών JugoImport-SDPR J.P. με την υπογραφή δύο συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ της κρατικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών UTVA Avio Industrija d.o.o. και την Αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής Stavatti Aerospace Ltd.

Η πρώτη συμφωνία περιλαμβάνει την από κοινού σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή ενός νέου μονοκινητήριου αεροσκάφους στις εγκαταστάσεις της Σερβικής εταιρείας στο Pancevo.

Η δεύτερη συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή των αεροσκαφών, την κατασκευή των ατράκτων των αεροσκαφών, του συγκροτήματος ισχύος, των υποσυστημάτων των αεροσκαφών, και τμημάτων των αεροσκαφών που η εταιρεία Stavatti Aerospace Ltd. έχει σχεδιάσει και αναπτύσσει αυτή την περίοδο καθώς και την από κοινού αναβάθμιση, τροποποίηση και παραγωγή των αεροσκαφών που η εταιρεία UTVA Avio Industrija d.o.o κατασκευάζει, την κατασκευή στο εργοστάσιο της UTVA.

Με βάση την συμφωνία αυτή η  UTVA θα κατασκευάζει κατόπιν μεταφοράς τεχνολογίας στο εργοστάσιο της στο Pancevo (συνολικού καλυπτόμενου εμβαδού 86.000 τετραγωνικών μέτρων) σε συνεργασία με άλλες Σερβικές εταιρείες κατασκευής αεροπορικού υλικού, τα αεροσκάφη και τμήματα των αεροσκαφών της εταιρείας Stavatti Aerospace Ltd.

Ουσιαστικά το σύνολο της Σερβικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας θα αποτελέσει τον κύριο υποκατασκευαστή της Αμερικανικής εταιρείας η οποία δεν διαθέτει αντίστοιχες υποδομές στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική εταιρεία έχει αναπτύξει το ελαφρύ δικινητήριο εκπαιδευτικό αεριωθούμενο αεροσκάφος  Javelin  T-X με το οποίο συμμετέχει στο διαγωνισμό Advanced Pilot Training Program (T-X) της Αεροπορίας των ΗΠΑ για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, ενώ έχει σχεδιάσει τα αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης SM-27 Turboprop Machete, SM-28 Turbofan Machete και τα μαχητικά SM-47 Super Machete και SM-47 T-X.

Οι δύο αυτές συμφωνίες ουσιαστικά διασώζουν την λειτουργία της εταιρείας UTVA Avio Industrija d.o.o το μέλλον της οποίας ήταν αβέβαιο, αφού η εταιρεία είχε βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση και διασώθηκε πρόσφατα από την κρατική υπηρεσία εξοπλισμών και αμυντικής βιομηχανίας Yugoimport SDPR.

Η εταιρεία ανήκε στο Σερβικό κράτος και μετά την εξαγορά της από την επίσης κρατικής υπηρεσία Yugoimport SDPR τον περασμένο Φεβρουάριο πρόκειται να δαπανηθούν 4,3 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση των υποδομών του εργοστασίου.

Με τις νέες συμφωνίες οι Σέρβοι διασφάλισαν όχι μόνο την λειτουργία της εταιρείας UTVA Avio Industrija d.o.o αλλά και τις επιμέρους μικρομεσαίες εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν υποσυστήματα αεροσκαφών όπως σύστημα προσγείωσης, ελαστικά αεροσκαφών, αεροκατασκευές, συστήματα πέδησης, κλπ.

Η Αμερικανική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην σχεδίαση και ανάπτυξη αεροσκαφών βρήκε στην σερβική εταιρεία τον κατάλληλο συνεργάτη για την κατασκευή των αεροσκαφών της καθώς και αυτού που θα σχεδιάσει μαζί με την UTVA Avio Industrija d.o.o αξιοποιώντας την μακροχρόνια τεχνογνωσία της, την εμπειρία της, τις υποδομές της αλλά πάνω από όλα την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας να αναβιώσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας ξεκίνησε το 2011 μια μακροχρόνια προσπάθεια αναβίωσης της  αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με νέες επενδύσεις, νέα εργοστάσια, νέες υποδομές επιθετικό μάρκετινγκ και διεθνή εμπορική προώθηση των προϊόντων της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας και σήμερα με την υπογραφή μιας σημαντικής διεθνούς συμφωνίας βιομηχανικής συνεργασίας.

Οποιαδήποτε σύγκριση με την Ελλάδα που προωθεί κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών μόνο θλίψη προκαλεί…..

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.