Στρατηγικής σημασίας συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με γερμανική εταιρεία αξιοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ακόμη μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία πρόκειται να υπογράψει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά μέσω ελληνικού λιμένα και του δικτύου της εμπορευμάτων προς την κεντρική Ευρώπη.

Πρόκειται για την εκκολαπτόμενη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και μιας γερμανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών με παραγωγικές μονάδες την Τουρκία.

Πιο αναλυτικά η γερμανική εταιρεία διατηρεί τις παραγωγικές της μονάδες στην Σμύρνη και εξάγει τα προϊόντα της στην Ευρώπη.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αξιοποιώντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να μεταφέρει τα προϊόντα στον τελικό του προορισμό πολύ πιο γρήγορα και πιο φτηνά μέχρι και 50% λιγότερα από την λύση που εφαρμόζεται σήμερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα προϊόντα θα μεταφέρονται με πλοίο από τη Σμύρνη στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μπορούν να μεταφερθούν είτε στην βορειοανατολική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, είτε στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Συνολικά εκτιμάται ότι από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιούνται 24 δρομολόγια το μήνα όταν από το λιμάνι του Πειραιά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποιεί 26 δρομολόγια το μήνα για τις εταιρείες HUAWEI, SONY, HP και Cisco.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις και με ισραηλινές εταιρείες για μεταφορά προϊόντων από το Ισραήλ στην Ευρώπη αξιοποιώντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τέλος στις 20 Μαΐου εγκαινιάστηκε η νέα σύνδεση του λιμανιού με το δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ γεγονός που επιτρέπει στην Αλεξανδρούπολη να συνδεθεί σιδηροδρομικά με το λιμάνι της Βάρνας παρακάμπτοντας το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια.

Συνολικά απαιτούνται μόλις 6 ώρες για την μεταφορά εμπορευμάτων από την Βάρνα στην Αλεξανδρούπολη και το ανάποδο μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου όταν μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων απαιτούνται 60 ώρες ακόμη και 100 ώρες ενώ το κόστος φτάνει τα 100.000 δολάρια

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.