Στρατηγικός Διάλογος – Γεωπολιτική Διάσταση της Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ,Κατρούγκαλος, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα με την ολοκλήρωση του προγράμματος, έχοντας πλέον αφήσει πίσω την εσωστρέφεια των χρόνων της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως ο Στρατηγικός Διάλογος προσέγγισε τα επιμέρους οικονομικά και ενεργειακά θέματα από μια γεωπολιτική διάσταση, καθώς η παρούσα οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας συμπίπτει με την αυξημένη γεωπολιτική σημασία της περιοχής.

«Τα θέματα, όμως, αυτά της οικονομίας και ειδικά της ενέργειας δεν τα προσεγγίσαμε αποκλειστικά από την οικονομική τους διάσταση, αλλά και από την γεωστρατηγική. Για παράδειγμα, σε αυτό το πλαίσιο αναδείξαμε την ανάγκη να υπάρξει ο EastMed όχι απλώς ως ένα οικονομικό πρόγραμμα, αλλά και ως ένα πρόγραμμα που επιβεβαιώνει την ενεργειακή και γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λ. Κρέτσος, επισήμανε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν εν δυνάμει σημαντικό πόλο έλξης επενδύσεων σε διαφόρους τομείς.

«Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της καινοτομίας και της έρευνας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και της βιομηχανίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης… Στο εμπορικό και οικονομικό επίπεδο, ήταν καθολική η συμφωνία ότι πρέπει να μείνουμε σε αυτό το μομέντουμ της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί και τονίστηκε ιδιαιτέρως η πολύ καλή εμπειρία από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ είχαν πάνω από 60 εταιρίες, και το θέμα της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας ήταν το κυρίαρχο».

Via Diplomacy