Στρατηγός Φρανκ Μακένζι: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Αίγυπτο μαχητικά F-15

Ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, επικεφαλής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Αίγυπτο μαχητικά F-15.

«Πιστεύω ότι έχουμε καλά νέα στο ότι θα τους παράσχουμε F-15, κάτι που ήταν ένα μακράς διάρκειας, δύσκολο έργο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. Ο στρατηγός Μακένζι , επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή πόσα αεροσκάφη F-15, κατασκευασμένα από την Boeing, θα δοθούν.

Τον περασμένο μήνα, ο Μακένζι τόνισε την «πολύ ισχυρή» στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο καθώς πέταξε στο Κάιρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να περικόψει τη στρατιωτική βοήθεια 130 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, πρώην αρχηγός του στρατού, έχει επικριθεί για την απόλυτη καταστολή φωνών αντιφρονούντων από τότε που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 του απαγορευμένου πλέον ισλαμιστικού κόμματος, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η αμερικανική σχέση με την Αίγυπτο είναι περίπλοκη. Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα είναι ένας ζωτικός σύμμαχος και χώρα κλειδί στον αραβικό κόσμο. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν τονίσει εδώ και καιρό τον ρόλο της Αιγύπτου στην επιτάχυνση της διέλευσης των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και στην χορήγηση (άδειας) υπερπτήσεων για αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom