Στρατηγός Μαρκ Μάιλι: Θα προστατέψουμε όσους Αφγανούς συνεργάστηκαν μαζί μας

Οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Αφγανών διερμηνέων, δεσμεύθηκε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, τη στιγμή που ήδη περισσότερο από το 50% των αμερικανικών στρατευμάτων έχει αποσυρθεί από το Αφγανιστάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναλάβει να δώσει βίζα σε Αφγανούς, κυρίως τους διερμηνείς, οι οποίοι φοβούνται για τη ζωή τους μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ωστόσο και το Πεντάγωνο έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε προετοιμασίες, υπενθύμισε ο Μάιλι, όταν ρωτήθηκε από το Κογκρέσο σχετικά με το «ηθικό καθήκον» των ΗΠΑ.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία όσων συνεργάστηκαν μαζί μας επί δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, που συμμετείχε στην ίδια ακρόαση ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Γερουσία, συμφώνησε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, πιέζουμε από την πλευρά μας όσο μπορούμε για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να απομακρύνει άμεσα τις δυνάμεις του από το Αφγανιστάν χιλιάδες διερμηνείς και μεταφραστές των δυτικών πρεσβειών και των στρατιωτικών δυνάμεων σπεύδουν στα προξενεία διαφόρων χωρών ελπίζοντας να λάβουν βίζα φοβούμενοι τα αντίποινα σε περίπτωση που επανέλθουν στην εξουσία οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, περίπου 18.000 Αφγανοί εξακολουθούν να αναμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους.

Τη Δευτέρα οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους Αφγανούς διερμηνείς να «μετανοήσουν», αλλά να παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

«Πέρα από τον ορίζοντα»

Εξάλλου ο Όστιν επεσήμανε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αρχίσει να διεξάγει από το εξωτερικό εναέριες επιχειρήσεις παρακολούθησης τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν.

Μετά την ανακοίνωση τον Απρίλιο της απόσυρσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, το Πεντάγωνο επαναλαμβάνει ότι θα διατηρήσει «δυνάμεις πέρα από τον ορίζοντα», αναφερόμενο σε αεροπορικές επιχειρήσεις από το εξωτερικό.

Αυτές οι επιχειρήσεις παρακολούθησης και αναγνώρισης διεξάγονται από χώρες του Κόλπου, όπου ο αμερικανικός στρατός διαθέτει πολλές βάσεις και όπου πρόσφατα ανέπτυξε αεροπλανοφόρα, εξήγησε ο υπουργός Άμυνας.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να δημιουργήσουν εκεί βάσεις που θα τους επιτρέψουν να παρακολουθούν από πιο κοντά τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτό που επιζητούμε είναι η δυνατότητα να μειώσουμε τις αποστάσεις στο μέλλον, σταθμεύοντας κάποιες δυνάμεις μας σε γειτονικές χώρες. Αυτό είναι σε διαδικασία» διαπραγματεύσεων, διευκρίνισε ο Όστιν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom