Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ: Η κατάσταση στο Αφγανιστάν πιθανά να εξελιχθεί σε εμφύλιο

Ο αρχηγός του επιτελείου των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ δήλωσε ότι θεωρεί την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν πολύ υψηλή. Ο Μίλεϊ μίλησε στο Fox News στη στρατιωτική βάση Ramstein στη Γερμανία. Ο Μίλεϊ είπε: «Δεν ξέρω αν οι Ταλιμπάν θα μπορέσουν να εδραιώσουν την εξουσία και να προχωρήσουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, από στρατιωτική άποψη, η εικασία μου είναι ότι η κατάσταση πιθανότατα θα μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο.»

Σημείωσε ότι οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS και άλλοι μαχητικοί σχηματισμοί μπορεί να ανακτήσουν την εξουσία στο περιβάλλον που θα προκύψει σε αυτή τη διαδικασία. Ο Μίλεϊ είπε επίσης ότι «θα μπορούσε να υπάρξει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας που προέρχεται από αυτήν την περιοχή στους επόμενους 2, 24 ή 36 μήνες».

Ο στρατηγός είπε ότι ένα από τα «διδάγματα» που αποκόμισαν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν είναι η κατάσταση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. «Δημιουργήσαμε και αναπτύξαμε δυνάμεις παρόμοιες με αυτές των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στη Δύση. Νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα διδάγματα που μαθαίνουμε εδώ είναι ότι ίσως αυτές οι δυνάμεις δεν σχεδιάστηκαν για τον τύπο της αποστολής».

«Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού συνέβη πολύ πιο γρήγορα και ήταν πολύ απροσδόκητη σχεδόν από όλους. Και μετά ήρθε η κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης », σημείωσε

«Το Αφγανιστάν ήταν πάντα ένα πολύ δύσκολο ζήτημα», προσθέτοντας ότι παρά τον εκτεταμένο σχεδιασμό για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, η πτώση της αφγανικής κυβέρνησης ήρθε πολύ νωρίτερα από ό, τι περίμεναν οι αρχές.

Επίσης είπε ότι «η έλλειψη πίστης των Αφγανών πολιτών στην κυβέρνηση τους οδήγησε τελικά να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν. Προφανώς, ένα από τα κύρια ζητήματα που σκέφτομαι είναι η διαφθορά στην κυβέρνηση … Η ίδια η κυβέρνηση στερείται νομιμότητας στα μάτια του λαού», δήλωσε ενώ τόνισε «επιτέλους είδατε τι συνέβη. Όλες οι κορυφαίες κυβερνητικές ελίτ ήταν κυριολεκτικά εκτός ελέγχου »,

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπε επίσης ότι η διατήρηση της αμερικανικής ασφάλειας και συλλογής πληροφοριών στην περιοχή θα είναι ένα πιο δύσκολο έργο, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημη παρουσία στο Αφγανιστάν.

ViaDiplomacy Newsroom