Στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Λιβύης ετοιμάζει η ΕΕ για την εξουδετέρωση των λαθροδιακινητών

Το ενδεχόμενο έγκρισης μιας ευρωπαϊκές στρατιωτικής επέμβασης κατά των διακινητών που μεταφέρουν με τα σκάφη του παράνομους μετανάστες από τις λιβυκές ακτές στην Ιταλία εξετάζει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph Βρετανοί διπλωμάτες έχουν ήδη ετοιμάσει ένα προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο προβλέπει τη χρήση στρατιωτική βίας από τις ευρωπαϊκές Ναυτικές Δυνάμεις κατά των λαθροδιακινητών εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης ακόμη και μέσα στα λιμάνια της βορειοαφρικανικής χώρας.

Η ανυπαρξία του λιβυκού Ναυτικού και οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή επιτρέπει στους λαθροδιακινητές να επιβιβάζουν ανενόχλητα στα σκάφη του εκατοντάδες παράνομους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική την Μέση Ανατολή και την Ασία και να τους αποβιβάζουν στην ιταλική νήσο Λαμπεντούσα ή στις ηπειρωτικές ιταλικές ακτές σε συνεννόηση με την τοπική μαφία.

Στην ενδεχόμενη, εφόσον εγκριθεί το συγκεκριμένο προσχέδιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να συμμετάσχει και το αποβατικό πλοίο HMS Bulwark, το οποίο αποτελεί την Ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού.

Το βρετανικό πλοίο μεταφέρει σημαντική δύναμη Βασιλικών Πεζοναυτών και τουλάχιστον δύο ελικόπτερα τύπου AW101 Merlin.

Το προσχέδιο θα κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ μετά την ερχόμενη Δευτέρα όταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του θα συναντηθούν στις Βρυξέλες για να συζητήσουν την δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά των παράνομων διακινητών.

Η απόφαση για την λήψη στρατιωτικής δράσης κατά των διακινητών θα ληφθεί την ημέρα εκείνη και οι στρατιωτικοί ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η στρατιωτική επιχείρηση πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, ενώ η έγκριση του ΟΗΕ απαιτείται για την νομιμοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων στα λιβυκά χωρικά ύδατα αλλά και για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στα λιβυκά λιμάνια από όπου ξεκινούν τα ταξίδια τους οι λαθροδιακινητές.

Ως υπόδειγμα για την πραγματοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την καταστροφή των σκαφών των λαθροδιακινητών θα είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Κέρας της Αφρικής όταν ευρωπαϊκές αεροναυτικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα σκάφη των πειρατών της περιοχής.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρόκειται να λάβει απόφαση για στρατιωτική δράση στην Λιβύη πριν από τον επόμενο μήνα λόγω των αντιδράσεων της Ρωσίας η οποία ανησυχεί ότι μια επιχείρηση σαν και αυτή που ετοιμάζεται θα αποσταθεροποιήσει περεταίρω την Λιβύη αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λαθροδιακινητών.

Οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρείς γεωγραφικές περιοχές, στην Μεσόγειο, στα λιβυκά χωρικά ύδατα και στα λιβυκά λιμάνια.

Ειδικότερα όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο έδαφος της Λιβύης προβλέπεται και η χρήση ειδικών δυνάμεων οι οποίες θα πατήσουν στο έδαφος της Λιβύης.

Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Λιβύη αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση της εμπλοκής της Δύσης στον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται στην αραβική χώρα και εμπεριέχει κινδύνους περεταίρω εμπλοκής της ΕΕ στη σύγκρουση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πουθενά δεν αναφέρεται κάποια πρόταση για την αντιμετώπιση της δεύτερης πύλης εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη που είναι η Ελλάδα.

Παρα το γεγονός ότι στην χώρα μας εισέρχονται κάθε χρόνο 50-70.000 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι πλέον ακολουθούν την βαλκανική οδό για να φτάσουν στο προορισμό τους που είναι συνήθως η Γερμανία και η Σουηδία, όπου οι αιτούντες για άσυλο δικαιούνται πλουσίων προνομίων, η ΕΕ προτιμά να αγνοεί αυτή την πύλη εισόδου, καθώς και τη δράση των Τούρκων λαθροδιακινητών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις συνεργάζονται με την τουρκική Ακτοφυλακή.

Μάλιστα η υπόθεση αυτή γίνεται ακόμη πιο σκανδαλώδης εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η FRONTEX έχει στη διάθεση της βίντεο στα οποία σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής μετέφεραν στα ελληνικά νησιά παράνομους μετανάστες.

Επομένως ακόμη και αν η ΕΕ καταφέρει να αναχαιτίσει το ρεύμα των παράνομων μεταναστών που έρχονται από τη Λιβύη, θα συνεχίσει να υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην καρδιά της Ευρώπης αυτή την φορά οι οποίοι θα εισέρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι το επόμενο ζήτημα που η ΕΕ θα πρέπει να επιλύσει είναι η συνεργασία της Τουρκίας με τις Βρυξέλες για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές και τις οποίες επιδεικτικά η Άγκυρα δεν εφαρμόζει επιτρέποντας την αναχώρηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τις πολύ καλά φυλασσόμενες ακτές της υπό το αδιάφορο βλέμμα της πανίσχυρης και πολύ καλά εξοπλισμένης τουρκικής Ακτοφυλακής

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.