Στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Β. Συρία με στόχο την αποτροπή της ένωσης των Κουρδικών Καντονιών – Οι ΗΠΑ για μια ακόμη φορά “αδειάζουν” τους Κούρδους

Τον πάγιο αντικειμενικό της στόχο την αποτροπή σύνδεσης των Κουρδικών Καντονιών της Βόρειας Συρίας και δευτερεύοντος την εξουδετέρωση του  ISIS στην περιοχή, προσπαθεί να επιτύχει η Άγκυρα με την στρατιωτική επιχείρηση Euphrates Shield που πραγματοποιεί σε συνεργασία με ομάδες του FSA στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Jarablus από τις 04.00 της 24ης Αυγούστου.

Μετά από δύο ημέρες βομβαρδισμού (22-23 Αυγούστου) με αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ-155 Firtina των 155 χλστ και αυτοκινούμενους πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου T-122 Sakarya των 122 χλστ  το οποίο συνεχίστηκε και τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου με 224 πλήγματα κατά 63 στόχων, 5.000 άνδρες του FSA σύμφωνα με το Al Jazeera Άραβες και Τουρκμένοι με την υποστήριξη 20 τουρκικών αρμάτων μάχης τύπου M60A3 TTS και 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ACV-15 AIFV εισέβαλαν στις 11.07 τοπική ώρα στην περιοχή δυτικά της πόλης Jarablus σε δύο μέτωπα.

Διοικητής της επιχείρησης είναι ο Τούρκος Υποστράτηγος Zekai Aksakallı ο οποίος είχε ενεργό δράση υπέρ του Τούρκου Πρόερδρου στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το πρώτο μέτωπο ήταν στην περιοχή των χωριών Treikhem και Thaheriyah και το δεύτερο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων που ορίζεται από τα χωριά al-Haluwaniyah, al-Hajalieh, Alogwat και Tal Shair.

Στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης του δεύτερου μετώπου ήταν η περικύκλωση και κατάληψη της πόλης Jarablus πράγμα που επιτεύχθηκε κατά την 18.20 τοπική ώρα από την ομάδα Faylaq al-Sham, χωρίς ουσιαστική αντίσταση και η διεύρυνση της καταληφθείσας περιοχές προς το νότο μέχρι τις γραμμές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις του YPG.

Απώτερος στόχος των Τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στον FSA είναι η δημιουργία μιας ζώνης η οποία θα ξεκινά από τις δυτικές ακτές του Ευφράτη νότια της πόλης Jarablus και θα εκτείνεται προς τα δυτικά προς τις πόλεις Marea και Al Rai την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.

Κατά αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια ζώνη μήκους περίπου 90 χλμ (συμπεριλαμβάνεται και η παραμεθόρια ζώνη που ήδη οι αντάρτες ελέγχου μεταξύ της πόλης Al Azaz,  των χωριών Shamarin και Al Rai) και βάθους περίπου 25 χλμ η οποία θα είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών με τις εγγυήσεις της Τουρκίας η οποία θα μπορεί να τους στηρίζει στρατιωτικά ανα πάσα στιγμή.

Πρόκειται για το παλιό Τουρκικό σχέδιο δημιουργίας μιας παραμεθόριας ζώνης μήκους 90-100 χλμ και βάθους 30-40 χλμ όπου θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία παρέχοντας στην Άγκυρα μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των συνόρων της και των περιοχών των μαχών αποκόπτοντας παράλληλα την ολοκλήρωση του σχεδίου των Κούρδων της Συρίας για την συνένωση των περιοχών που ελέγχουν στην περιοχή του Καντονιού του Afrin με τα Καντόνια του Jazira του Kobani.

Η επιχείρηση Euphrates Shield πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας η οποία διέθεσε ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Ε-7Τ (B737AEW&C) το οποίο πέταγε μεταξύ των πόλεων Kahramanaras και Adiyanan και αριθμό αεροσκαφών F-16C-40TM από την βάση του Diyarbakir,  τα οποία ξεκίνησαν τις αποστολές κρούσεις κατά στόχων των ισλαμιστών στην βόρεια Συρία στις 06.08 τοπική ώρα χωρίς όμως να τεθεί σε συναγερμό η ρωσική αεράμυνα στην βόρεια Συρία.

Το γεγονός αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι η Ρωσία καταρχήν αποδέχεται την στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στην περιοχή χωρίς όμως να είναι γνωστά τα όρια της ανοχής της. Επιπλέον οι Τούρκοι διέθεσαν και αριθμό αεροχημάτων Bayraktar TB2 για την καλύτερη επίγνωση της τακτικής καταστάσεως στο πεδίο των επιχειρήσεων ένα από αυτά μάλιστα κατέπεσε χτες το βράδυ για άγνωστους λόγους.

Μαζί με τα Τουρκικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις κατά της πόλης Jarablus συμμετείχαν και Αμερικανικά αεροσκάφη τύπου A-10 και F-16C τα οποία πραγματοποίησαν 8 αεροπορικές επιδρομές, περισσότερο για συμβολικό σκοπό παρα για λόγους ουσίας.

Πάντως εντύπωση έκανε η δήλωση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Joe Biden ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τον αγώνα των Κούρδων της Συρίας εφόσον οι στρατιωτικές δυνάμεις τους παραμείνουν στην δυτική όχθη του Ευφράτη στην βόρεια Συρία και δεν αποσυρθούν στην ανατολική όχθη.

Η τοποθέτηση αυτή ουσιαστικά ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα αφού ήταν οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που στήριξαν  τους Κούρδους της Συρίας να καταλάβουν την πόλη Manbij αλλά δεν είδαν θετικά την απόπειρα των Κούρδων να καταλάβουν την πόλη Jarablus μερικές ημέρες νωρίτερα.

Μετα την κατάληψη της  Jarablus οι Τουρκικές δυνάμεις και ο FSA ήρθαν σε επαφή με δυνάμεις του YPG στα χωριά Mazaalah και Yusuf Bayk τα οποία καταλήφθηκαν από τον FSA και ανακαταλήφθηκαν αργότερα από τον YPG, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο χωριό Ayn al-Bayda και Amarinah το οποίο βρίσκεται 8 χλμ νότια της Jarablus ακριβώς πάνω στην οριογραμμή των θέσεων των Κούρδων στην δυτική πλευρά του ποταμού Ευφράτη.

Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του εκπρόσωπου των YPG Redur Xelil, οι Κούρδοι παρα τις προειδοποιήσεις των Κούρδων δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα εδάφη που ελέγχουν στην δυτική όχθη του Ευφράτη.

Το ζήτημα είναι τώρα πόσο αποφασισμένη είναι η Τουρκική ηγεσία να αποκόψει πλήρως την συνένωση του Κουρδικού Καντονιού του Afrin στα δυτικά με τα Καντόνια της Jazira του Kobani στην περιοχή  Shahba (με διοικητικό κέντρο της υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Manbij)της βόρειας Συρίας όπου και διεξάγονται τώρα οι μάχες.

Η νέα θέση των Αμερικανών ουσιαστικά αδειάζει τους Κούρδους για δεύτερη φορά μετα τον πόλεμο του 1991 αφού μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ ήταν οι πιο στενοί σύμμαχοι των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι με την σειρά τους επέτρεψαν στους Αμερικανούς να κατασκευάσουν δύο αεροπορικές βάσεις, στο χωριό Al Jafal της επαρχίας al-Hasakah κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ, καθώς και στην πόλη του Kobani στην κεντρική βόρεια Συρία ακριβώς δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.