Συμφωνία Ιράν – Αρμενίας για νέο διαμετακομιστικό διάδρομο από τον Περσικό Κόλπο – Θα διαπερνά το Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.  Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εδαφικής Διοίκησης και Υποδομών της Αρμενίας Gnel Sanosyan και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Διευθυντής της Εθνικής Εταιρείας Αερίου Majid Chegeni υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου .

«Κατά τη συνάντηση συζητήσαμε μια σειρά από θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ειδικότερα, όσον αφορά τον καθορισμό νέων κατευθύνσεων συνεργασίας, την αύξηση του όγκου των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, την ολοκλήρωση της κατασκευής της τρίτης γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ιράν-Αρμενία το συντομότερο δυνατό, η οποία θα επιτρέψει την αύξηση των ποσοτήτων αερίου που εισάγεται στην Αρμενία στο πλαίσιο του Πρόγραμμα Gas-for-Electricity και ηλεκτρική ενέργεια που εξάγεται από την Αρμενία», δήλωσε ο Sanosyan.

Ο υπουργός Οδών του Ιράν, Ροστάμ Γκασέμι, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ιρανικές εταιρείες είναι έτοιμες να αναπτύξουν τις μεταφορές μεταξύ Ιράν και Αρμενίας και να δημιουργήσουν έναν νέο διαμετακομιστικό διάδρομο μεταξύ Αρμενίας και Περσικού Κόλπου μέσω του χωριού Norduz στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν. 

Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, οι υπουργοί αποφάσισαν να ολοκληρώσουν και να αναπτύξουν τον διάδρομο Βορρά-Νότου από τα σύνορα Norduz έως Varzeqan και Tabriz.

ViaDiplomacy Newsroom