Συμφωνία Κύπρου-Chevron για το κοίτασμα Αφροδίτη αποκαλύπτει το Associated Press

Η Κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη, του πρώτου που ανακαλύφθηκε κάτω από τον βυθό ανοιχτά της Κύπρου, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος την Παρασκευή στο AP. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Η συμφωνία είναι «αμοιβαία επωφελής» τόσο για την Κύπρο όσο και για την εταιρεία, δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος στο Associated Press, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει δημόσια τη συμφωνία.

Η Chevron ήθελε να στείλει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο μέσω αγωγού, αλλά η Κύπρος προτίμησε να το επεξεργαστεί σε πλωτή εγκατάσταση παραγωγής γιατί θα ήταν πιο επωφελές από οικονομική άποψη για την κυπριακή κυβέρνηση και θα πρόσφερε μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό άλλων αγορών.

Η συμφωνία τερματίζει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν την ανάπτυξη του κοιτάσματος για χρόνια και τώρα ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη του υδρογονάνθρακα μετά από δώδεκα χρόνια από την ανακάλυψη του κοιτάσματος.

ViaDiplomacy Newsroom