Συμφωνία Βουλγαρίας – Τουρκία για το φυσικό αέριο

Τα χέρια έδωσαν σήμερα Τούρκοι και Βούλγαροι αξιωματούχοι με την κυβέρνηση της Σόφιας να διασφαλίζει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο πάνω από μία δεκαετία. Η Βουλγαρία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», συνήψε συμφωνία με την κρατική τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου «Botas».

Μέσω της συμφωνίας αυτής, ο βουλγαρικός κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου «Bulgargaz» αποκτά πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς «LNG» και το δίκτυο φυσικού αερίου «Botas», σχολιάζει το Reuters.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στη Σόφια , όπως αναφέρει το πρακτορείο Ασοσιέιτετ, με τους επικεφαλής της «Botas» και της «Bulgargaz» να ποζάρουν στο φακό, παρουσία των υπουργών Ενέργειας των δύο γειτονικών χωρών, του Τούρκου Φατίχ Ντονμέζ και του Βούλγαρου Ρόσεν Χριστόφ.

«Με βάση αυτή τη συμφωνία , θα διασφαλίσουμε τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από όλους τους παραγωγούς παγκοσμίως και εκφόρτωσής του από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Χρίστοφ, εξηγεί δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «BTA», που εδρεύει στη Σόφια.

Ο ίδιος είχε δηλώσει λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 πως περίμενε ότι, μετά τη συμφωνία με την τουρκική «Botas», η χωρητικότητα που προορίζεται για τη Βουλγαρία στους τερματικούς σταθμούς LNG θα μπορούσε να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, η συμφωνία που συνήψαν σήμερα οι δύο χώρες, θα έχει διάρκεια 13 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη διακοπή των άμεσων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2022, η Βουλγαρία συνέδεσε το δίκτυο φυσικού αερίου της με το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «ΤΑΡ» (Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου).

Πριν την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ εξαρτιόταν σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

ViaDiplomacy Newsroom